Om vorstehhunden

Om vorstehhunden

Vorstehhunden er en allsidig atlet som krever kjærlighet, dressur og mye mosjon.

sv-kupert
Strihår (her med kupert hale, noe som ikke lenger er tillatt i Norge)

Hvilken rase skal jeg velge? Problemet har opptatt deg i lang tid, og valget falt til slutt på vorsteh. Jeg tror at du har gjort et klokt valg: Som kombinert hund til mange former for jakt, hundekjøring, kløving – og dertil trivelig familiehund med en viss sans for å passe hus og eiendom, er våre raser midt i blinken.

Du må likevel ikke glemme at en vorsteh er en allsidig atlet som krever kjærlighet, opplæring, dressur og regelmessig mosjon.

Stikkord som ansvar og omtanke kan også føyes til. Dersom du tar på deg oppgaven med å gi hunden en god start og et godt, aktivt liv, vil du få en hund som du trives med og har glede av.

Korthår, strihår eller langhår?

Hvilket hårlag som er å foretrekke er i stor grad opp til den enkeltes smak.

kv-kupert
Korthår (her med kupert hale, noe som ikke lenger er tillatt i Norge)

Langhår har gjennomsnittlig noe mindre jaktlyst og mindre søksformat enn de to andre hårlagsvariantene.

Til gjengjeld er rasen kanskje mest robust i kulde og dårlig vær. Det er viktig å være klar over at det innen hver av rasene kan være stor forskjell på individenes egenskaper.

Les rasestandardene til rasene

Hvordan få tak i en førsteklasses valp?

LV
Langhåret vorsteher

Dette er det ikke så enkelt å svare på. Jeg skal imidlertid prøve å hjelpe deg til å legge opp en viss strategi for å få tak i den valpen du ønsker deg. Først av alt må du være klar over, at på dette tidspunkt kan din egen utålmodighet ødelegge hele greia.

Det er et tankekors de fleste søker eksperthjelp etter at noe har gått galt. Ofte er problemet at en førstegangs valpekjøper har fått ett eller annet problem med sin nyanskaffelse. Dess bedre du gjør leksa på forhånd, jo mindre er sjansen for bomskudd.

La deg ikke lure!

Selvfølgelig kan det være fristende å kaste seg over finn.no der man ofte finner våre raser til salgs. Slike annonser holder ikke alltid hva de lover. «Av beste jakt- og utstillingsblod» er også et ganske upresist utsagn. Ofte ser man at valper og unghunder selges «grunnet allergi», den mest brukte nødløgn for å dekke over noe annet.

Hundeeiere er ofte håpløse hjemmedommere. Man tror at egen tispe er mer verdifull enn tilfellet er. Og så skal vi ikke stikke under en stol at ikke alle oppdrettere er like seriøse.

NVK har etablert et apparat for å hjelpe deg: Bruk klubbens valpeformidling og kontaktnett. I tillegg bør du kontakte klubbens folk som av ren kjærlighet til rasen har brukt mange år av sitt liv til finne svar på de spørsmål som akkurat du lurer på. Det beste er å snakke med mange som gjerne har forskjellig ståsted innenfor rasemiljøet.

Ved spørsmål, kontakt Avlsrådet ved dets leder på E-post: avl@vorsteh.no

Her finner du Avlsrådets kontaktpersoner for de ulike rasene