Fugl på apportprøver

Fugl på apportprøver

Det er tillatt med opptint fugl, frossen fugl, tørket fugl, fugl uten brystfileter og dummy med fjær.

APPORTSESSONGEN 2023 ER STRAKS I GANG!

Som før er alle lovlige jaktbare fuglearter tillatt som apportobjekter i alle øvelser.
I tillegg til fersk eller opptint fugl, tillates tørket og frosset fugl.
Alle fugler KAN ha fjernet brystfileter, som kan erstattes med noe som er egnet. Fuglene skal ha en gjenkjennelig form og en tilnærmet lik vekt som orginalt.
Det er ikke tillatt til å bruke nett rundt fugler, med unntak av vannapporten, hvor det tillates på tørket fugl, fugler og på dummy.
Fuglene skal i utgangspunktet være hele, men en kroppsdel (f.eks. et ben eller hode) som naturlig kan falle av i et hagleskudd, kan tillates å mangle.
SPOR: Som slepefugl anbefales det å bruke fersk eller opptint fugl. Det er ikke lengre ett krav til at det benyttes samme art til å slepe sporet som det som legges på enden for å bli apportert. Slepefuglen skal ha en snor eller tråd på seg, så den er klar til bruk. 
Husk det er ikke lenger tillat å slippe hunden med sele på spor. Det er lov med jaktdekken eller halsjaktdekken; jmf jaktprøvereglementet. 
VANN: På vannøvelsen tillates dummy som er påsatt fjær/vinger fra jaktbare fuglearter. Dummy skal i all hovedsak være dekket av fjær eller vinger for å kunne godkjennes. Dvs at hele dummien skal være dekket av fjær, endene på dummien kan vises. Evt tråd som er festet på dummien må fjernes. På «Dokkens dummie» er det tillatt med den tråden hodet henger i.
På vannapport der det brukes fugl, tørket fugl, fugl uten brystfileter og dummy med fjær/vinger, er det tillatt med nett rundt fuglen/dummyen.
SØK: fersk eller opptint fugl, tørket eller frosset fugl.

Husk: Alt som var lov i fjor, er lov i år.

Man kan altså starte med en fugl som er frosset eller tørket. Til sporøvelsen anbefales det dog at man bruker opptint slepefugl.

Hvis man tar ut brystfiletene, kan man legge inn litt småstein i kjøkkenpapir, en liten pose sand evt noe annet (feks byggskum) som gir litt tyngde og gjenkjennelig form, før man syr igjen med en solid sytråd. Deretter kan man sette på nett av den typen man bruker rundt mat, på objektet som skal brukes på vann.

 

En colaflaske dekket med fjær vil ikke bli godkjent, da denne er for lett.

Men husk:

Dommer skal fortsatt godkjenne alle apportobjekter.

Fjærene/vingene kan feks festes med (moderat med) elektrikerteip eller med tau.
GODKJENT: Toril Weum Ekjord med apportdummy med to duevinger, festet med elektrikerteip. Inni er det en liten flytedummy. Godkjent av dommermøtet på landssamlingen.
Denne dummyen er en ordinær, stor flytedummy kjøpt på dyrebutikk og påsatt hele 6 vinger av and og due. Vingene er på forhånd tørket i stekeovn på 50 grader over natta. De er festet med elektrikerteip. Her kunne godt enden vært enda mer tildekket.
TILLATT: Tørket rype (nett kun på vann). Hvis man tar ut brystfiletene, kan man legge inn litt småstein i kjøkkenpapir, en liten pose sand evt noe annet som gir litt tyngde og gjenkjennelig form.
TILLATT: Som før er alle jaktbare arter tillatt. Fuglen kan være uten hode/fot, og brystfiletene kan være tatt ut.