Alfred Ørjebu er ny distriktskontakt i Finnmark

Alfred Ørjebu
Alfred Ørjebu

Alfred Ørjebu er utnevnt til ny distriktsrepresentant i Finnmark.

Hei, beklager at det ikke er kommet noe tidligere, men jeg har lenge vært uten PC, og har vel ikke savnet det så mye. Vi skulle ha en presentasjon (med bilde) av nye distriktskontakt (DK) er i forrige Fuglehunden, men det ble det da ikke noe av. Jeg driver ikke og tar «selfier», så bilder er det særdeles dårlig med, men la gå.

Jeg bor i Vadsø, og har gjort det i en del år. Jeg var også DK før Jorunn overtok, og jeg ser nok på dette som en ren gjesteopptreden av kortere varighet. Her bør det nye krefter til.

Jeg har for tiden to korthår, og jakter for tiden mest på skog med dem. Den lave rypebestanden har medført at det har blitt lite rypejakt, men i høst blir det ei uke på rypejakt igjen (er optimist med tanke på høsten).

Er også fuglehunddommer og har vært det siden 1983, det er lenge det. Har trappet ned på prøver og bruker nå mye mere tid på jakt, vi må jo ha mat. Dømmer fortsatt om det er behov, og synes det er trivelig å se nye hunder og treffe gamle og nye deltagere. Dessverre ser ikke rekrutteringen til prøvemiljøet til å være så stor som vi kunne ønske. Kanskje noen av dere har ideer til hva vi kan gjøre?

På Distriktskonferansen i vinter var det trivelig. Meget trivelig var det også at en ny opprettet pris for god avl gikk til Hans Nordhus og Ole Andre Hestmo, begge Kirkenes. Det viser at det fortsatt blir gjort mye bra her i nord. Det er ikke alltid bedre det som er langt unna.

Det er vel liten tvil om at Kirkenes har blitt det stedet hvor det er størst aktivitet av våre raser her i fylket. Aktivitetene går, over tid, i bølger og nå ser det ut som om vi er i en bølgedal. Der er det ingen grunn til å være, for vi har gode allsidige hunder som også fungerer utmerket på jaktprøve.

Jeg har kun vært på én prøve i vinter (som dommer), og det tror jeg er første gang jeg har opplevd at det ikke deltok én eneste vorsteher. I Gallok var det litt bedre, her deltok det noen få, men ikke noen premier. I Alta ble det heldigvis noen premieringer, alle i UK.

KV Itzas Alfa, Silje Sørensen, 2 UK, KV Sogneekspressens Giro, Jan Tore Johansen, 2 UK og KV Junkmans Caplin, Heikki Leppanen, 2 UK. Gratulerer!

I skrivende stund er vi først i mai og det er typisk mai vær med blanding av plussgrader og snøvær. I dag var det et utmerket ski- og hundeføre selv i de lavere områdene.

Med tanke på årstiden og hvor vi bor, burde alle hundeklubbene gå sammen og få en variabel båndtvangstid. Det hører ingen sted hjemme at Finnmark og Sør-Norge skal ha samme tid for båndtvang. I nord og i høyereliggende områder burde vi heller snakke om 1. mai enn 1. april.

Den tida vi går inn i nå er det vanskeligere å holde hund i god trim. Sykkel, kløv, svømming er stikkord for barmarksaktiviteter. Trening til apportprøve er også noe som aktiviserer både eier og hund.

Sør-Varanger JFF arrangerer apportprøve 25. – 26. juli.

Treningsterreng i Finnmark:

  • Kirkenes: Sør-Varanger JFF har et treningsterreng som er åpent fra 12. juli. Sjekk Svjff sine sider for beliggenhet.
  • Vadsø: Terreng nord for Andersby, åpent 1. juli til 9. august. Ring gjerne for nærmere anvisning.
  • Porsanger, bak Porsangermoen: Sjekk med Vest-Finnmark FHK, evt. Idar Langmyr for avgrensing/dato.
  • Berlevåg, Veidnes i Kongsfjorden: Her er det mye flisberg og hardt for labbene, egner seg best for lufting av hund, sjekk med Berlevåg JFF.

TRENINGSSAMLING:

Vi planlegger ei lita samling i treningsterrenget i Vadsø 8. og 9. august. Det er for å trene hund og sosialt. Særlig unge hunder har utbytte av to dager sammen med andre. Vi slipper hund som om vi var på prøve, men helt uformelt og selvfølgelig med kaffekjel. For medlemmer og ikke-medlemmer.

For de som er tilreisende blir det overnatting i telt/campingvogn. Lurt å ta med vanndunk, her er langt til vann ved leirplassen. For mere innfo ring meg på 41566237.

I Vadsø har vi en høyfjellsprøve som går i overgangen august – september, hva om vi kunne få en til? Utover i september og oktober trykker rypa dårlig her, men i slutten av november begynner fuglen igjen å være samarbeidsvillig, og vi har sjelden snø så tidlig.

En «mørketidsprøve» for kvalitetsklassene og med små partier burde vært gjennomførbar. Vinnerklasse med inntil 20 hunder ville det derimot bli vanskeligere å gjennomføre. På denne tiden er de fleste ferdige med jakta, hundene er i god form. Håper på en diskusjon her i Vadsø og at vi kan få noe slikt.

Ha en god sommer!