Et NM på historisk grunn

Et NM på historisk grunn

Skal tro hva godeste Christian Thams hadde syntes om den skjebnen Songli har fått. Forhåpentligvis skygger det at et NM holdes på jaktslottet hans over manglende flosshatter og lange skjørt. I hvertfall tror jeg han ville blitt imponert over prestasjonene hundene har vist denne helga.

På bildet: Premierte NM skog 2020, fra venstre Trygve Moen som førte vinner Hercule des Soricieres du Sancy, Ronny Jørgensen som førte 2.premievinner IM-Tjupnoi og Andreas Bjørn som førte 3.premievinner Bjerkaasen’s BES Toxic.

På NMs første dag ropes 69 hunder opp, og ikke én mangler. Det er gøy. Fordelt på tolv partier sendes hundene ut i alle himmelretninger for å besøke de fineste terrengene området har å by på.

Ikke mange minuttene går før første melding tikker inn til sekretariatet. Fuglearbeid med reis oppe i lia, bare et steinkast unna. For de som kaster stein litt lenger enn meg riktignok, men dog. Dessverre ble ikke apporten godkjent, og NM ble en kort fornøyelse denne gangen.

I sekretariatet fortsatte det å renne inn rapporter om fugl, en pangstart rett og slett. Fugl som trykket så bra at det rett og slett ble en utfordring. Et parti fikk tre hunder i fugl på ett og samme kull. På et annet parti glimter engelsksetter Ask til med tre fuglearbeid på ett slipp. Like imponerende er engelsksetter Yukon som i løpet av dagen får seg fire fuglearbeid.

Første dag ender med en premieringsprosent på 20, og med 32 hunder videre til semifinalen, nesten halvparten med fuglearbeid. Generelt hadde vi bra med fugl første dag, mer enn det som ga utslag i premier, naturlig nok.

Semifinalen begynner på samme måte som kvalifiseringa, med et smell rett oppe i lia. Denne gangen sitter apporten, og det ble et godkjent fuglearbeid etter få minutter.

Ellers hadde vi litt mer varierende forhold denne dagen, disig stille vær som gjør det vanskelig for hundene å finne fugl i terrenger der det hadde vært veldig bra dagen før. Samtidig var det terrenger hvor fuglen ikke virket berørt av været, og hvor det var enda mer fugl enn dagen før. Dagen endte med en premieringsprosent på 16 prosent, og vi sendte 16 hunder videre til finale.

Under semifinalen hadde vi også ute to skogsfuglparti og et fullkombinertparti. De fikk også litt provokasjon av fugler som trykte så godt at hundene reiste tvers over dem. Fullkombinertpartiet kom inn med en deltaker som var innstilt til 1.AK med ÆP på skog, og nervene stod i høyspenn både for han og dommer. For de av dere som ikke er kjent med prøvegrenen fullkombinert er det en kombinasjon av jaktprøve og apportprøve. Man må premieres i begge grener for å få premie samlet sett, og man får ikke høyere premie enn den laveste. Å være innstilt til en førstepremie på jaktprøvedelen er dermed ganske nervepirrende, for du kan fortsatt ende dagen uten noen premie i det hele tatt.

Apportdelen ble holdt ovenfor Songli, i områder vi pleier å ha apportprøven vår. Deltakeren kom ned igjen like spent, dommerne hadde nok en viss sans for det dramatiske. Det var så klart fordi førstepremien var i boks, en stor prestasjon som også gir inngang til jaktchampionatet. En hund som etter 80 minutter slipptid med prestasjoner på øverste hylle fortsatt har ro og konsentrasjon igjen til å prestere på øverste nivå på en apportprøve, det er imponerende. Rett og slett ekstremsport.

Lørdagen ble avsluttet med jegermiddag, en helgrillet gris som hadde stått på tunet og fristet hele dagen. Dermed ble det også godt oppmøte, og veldig god stemning, selv om man kunne merke litt nerver i lufta. Finalepartiene ble trukket, og likeså loddene fra loddsalget. Vi vil gjerne takke alle som har støttet oss med å kjøpe lodd gjennom helga, spesielt de som sitter i en annen del av landet og sjenker oss en tanke, det setter vi stor pris på.

Finalen ble nervepirrende, også for familie og vertskap som ventet på Songli. Det var lite dekning i finaleterrengene, og det vi fikk av info underveis var like mye forvirrende som oppklarende. Etterhvert fikk vi inn info om fuglearbeid både her og der, men uten noen full oversikt over rangering ante vi lite om ståa da dommerne møttes utpå dagen. Dommerne hadde det nokså klart, og finalen ble avgjort etter to runder med tilsammen 45 minutt slipptid på hver hund.

Dommere og deltakere kom inn, våte og sultne. Vi rakk så vidt en premieutdeling og noen kjappe bilder før himlet ramlet ned, og alle rømte inn eller hjem. Så plutselig var NM over. En rar følelse når man har stått på fra tidlig til seint i mange dager. Det har vært ei fantastisk helg, takk igjen til alle som har stått på underveis!

Under kan dere lese kritikkene til de premierte i finalen:

Vinner NM skog 2020 – Hercule des Soricieres du Sancy E:Lene Marie Synnestvedt Moen F:Trygve Moen

Straks etter slipp blir Hercule borte i svært tett og uoversiktlig skog. Finnes etterhvert i søk. Støkker orre og er rolig. Finnes i stand. Avanserer målrettet og effektivt gjennom tett skog til ny stand. Reiser villig og presist tiur og er rolig i oppflukt og skudd. Utreder og apporterer. Jakter videre i meget stor fart og høy intensitet. Utnytter vind og terreng utmerket i god kontakt med fører.

2.premie finale – IM-Tjupnoi, E/F: Ronny Jørgensen

I åpent skogsterreng i varierende vind starter Tjupnoi opp i meget stor farg, fin stil og lett aksjon. Revierer meget godt i meget god kontakt. Stand, går på før vi kommer til uten å presentere fugl. Senere stand på bekkasin, litt etter støkkes ryper i samme område. Ny stand, reiser villig og presist rype og er rolig i oppflukt og skudd. Utreder og apporterer korrekt. Senere bekrefter Tjupnoi sitt meget gode søk.

3. premie finale – Bjerkaasen’s BES Toxic, E:Hege Olsen F:Andreas Bjørn

I tett skog starter Toxic opp i meget stor fart, fin stil og aksjon. Revierer meget godt i meget god kontakt. Stand uten å presentere fugl. Like etter ny stand, røy letter når vi kommer til. Rolig i oppflukt og skudd. Utreder noe mangelfullt, røy letter fra tre i området. Noe lurvete apport. Senere bekrefter Toxic og jakter meget godt. Orrfugl letter i området hunden er.