Horve Rogaland 2022 – Referat

Horve Rogaland 2022 – Referat

Det ble Horveprøve i år også, og det ble en suksess. Faktisk ny rekord i antall deltakere, i år som i fjor.

Horveprøven 2022

 

Det ble Horveprøve i år også, og det ble en suksess. Faktisk ny rekord i antall deltakere, i år som i fjor.

En hel haug påmeldte, tre dommere, komité, hjelpere, tilskuere og en skokk med hunder møtte opp lørdag 2. juli i delvis overskyet vær. Dagen skulle starte med de unge lovende i UK. Da viste det seg imidlertid raskt at noen av de lokale innfødte, en andeflokk, hadde rigget seg til på stedet for vannapporten. Dermed måtte vi bytte sted, til en viss skuffelse for enkelte som hadde satset på den vante plass, og stått opp tidlig for å trene på akkurat denne utgangen.

Utover dette gikk det meste som planlagt, bortsett fra noen mindre avvik med forholdsvis lav risiko: Kast fra båt som gikk bakover i stedet for fremover, feil navn på hund og fører på Facebook, diverse utfordringer med den oppdaterte versjonen av Dogweb, og en helt fersk, og rimelig svett prøvesekretær som stemmer for økning i antall komitémedlemmer til neste år.

Søndagen fikk vi også oppleve Rogalands vekslende vær for alvor, med mørke skyer og styrtregn. Enkelte var overrasket, for det er jo alltid fint vær på Horveprøven! Alt dette kan vi le av etterpå, og i tillegg vi har takknemlig mottatt flere gode forbedringsforslag fra deltakere og andre, så neste år blir prøven etter alt å dømme enda bedre.

Været må vi nok ta som det kommer. Heldigvis var det jo ikke hårløse «veskehunder» og deres eiere vi hadde invitert til prøve, så stemningen holdt godt nivå hele helgen med mye «lott og løye» som man sier i Rogaland.

I fjor var det 72 til start. Komiteen mente da at det var det maksimale antallet som kunne få apportprøve seg på Horve. Men se, 85 startende ekvipasjer gikk også. Og premieringer ble det, i stort antall, faktisk så mye som 59. Det betyr at det var en premieringsgrad på hele 69%!  Dommerne var like bokstavtro som vanlig, endatil med noe skjerpede regler i lomma, så det kan ikke ha vært det som gjorde utslaget for slik en høy prosent. Var det da de nye reglene for apportobjekt? Eller har folk rett og slett bare trent mer enn tidligere år? Årsaksanalysen får vi spare til senere, men en ting er sikkert, det var kjekt å se så mange godt trente hunder i aksjon!

Så var det æresbemerkningene da. Både gamle kjenninger og nykommere i miljøet hevdet seg i konkurransen, og resultatene var som følger:

Lørdagens beste UK hund:

KV Øvstebuas Ebp Tyra, e/f Steinar Søyland, 1. UK 20 poeng

Lørdagens beste AK hund:

KV Skuteheias Oda, e/f Svein Enes, 1. AK 30 poeng

Prøvens beste UK hund:

KV Øvstebuas Ebp Bruno, e/f Pål Bådsvik, 19+19 poeng

Prøvens beste AK hund:

KV Skuteheias Oda, e/f Svein Enes, 1. AK, 30 +29 poeng

Vi hadde ingen kåring av søndagens beste hund, men vi vil nevne at GS B Saga av Kleppelia gjorde det sterkt med sin 20 poengs 1. UK (e/f Per Eivind Øen). KV Suldølens Bes Vaar (e/f Sveinung Steine) klarte også full pott, med 1. AK 30 poeng.

Vi gratulerer alle premierte! Og til de som ikke klarte det denne gangen, fatt mot, for det er bare litt mer trening som skal til, og vi arrangerer heldigvis Horveprøven til neste år også.

Da gjenstår det bare å si takk for denne gang, og spesielt takk til de frivillige, flittige og dyktige hendene som gjorde Horveprøven 2022 til en fin opplevelse. Rogaland Fuglehundklubb takkes også så mye for samarbeidet, inklusive deres svært generøse sponsor Morene Produkter AS.

Planleggingen av Horve 2023 starter snart, velkommen igjen alle sammen!

 

På vegne av prøveleder Ellinor Nesse og resten av komiteen,

Karen M Thaule-Pedersen

(Distriktskontrakt NVK Rogaland og prøvesekretær)