Lycken er å være på jaktprøve i Danmark

Lycken er å være på jaktprøve i Danmark

Jahn William Johansen og Jägerhoppets Lycke fra NVK Østfold har vært på jaktprøve i Danmark og fikk to strålende resultater med 2. AK begge dager. Her er Jahn og Anitas rapport fra prøvehelgen før påske.

Korthaarsklubben i Danmark har hvert år sin hovedprøve på lavland i mars/april, før påske. I år var denne satt til 25. og 26. mars i Ballum, nær den tyske grensen.

Jaktprøve i Danmark betyr andre regler og utfordringer enn hjemme, men muligheter til en fantastisk opplevelse på enormt flotte marker.

Korthaarsklubben la opp til et utrolig flott arrangement med frokost, lunsj og festmiddag på lørdag. Det er opp til hver enkelt hva man ønsker å være med på, men vi kan sterkt anbefale å være med på hele opplegget.

Det er staselig på prøve når jakthornorkesteret blåser det hele igang.

Man føler seg velkommen når man kommer på prøve i Danmark. Du blir inkludert fra første stund, og det er naturlig å håndhilse på alle deltakere. Man ønsker hverandre en god morgen og dag når man møtes. Dette er noe vi nordmenn bør lære av, du føler deg inkludert. Du må også ta av deg lua når noen snakker, ikke helt ukjent for mange av oss fra barndommen.

Stil og lydighet er viktig når man går prøver i Danmark. Man utreder ikke etter et fuglearbeid, men kobler hund. Dette til stor forskjell fra Norge hvor vi er vant med å utrede.

I Danmark er det dommeren som skyter, og når han skyter godkjenner han fuglearbeidet.

Forskjellen er også at man fører hunden mer aktivt, og at det kan dukke opp hare, rev og rådyr i slippet. Det er mer av dette i Danmark enn det vi er vant med. Det er en fordel å kunne styre hunden i slike situasjoner. Lydighet og god kontakt mellom hund og fører er selvfølgelig veldig viktig for å få bra resultater.

Aktiv dirigering er viktig i Danmark. Her er Jahn og Lycke i godt samspill.

 

Jahn signaliserer stand på Lycke. Kommunikasjon med dommer er viktig.

Dersom hunden din har fått løpetid er det også muligheter for å gå prøve. Danskene setter opp det de kaller «rødt hold». Rødt hold (rødt parti) betyr at det kun er tisper på partiet, tisper både med og uten løpetid.

25/3: Lørdag var det totalt 48 ekvipasjer fordelt på 5 partier. Jahn og Jägarhoppets Besta Lycke ble satt på 3. parti, som gikk ut ifra hovedkvarteret. Andre partier skulle enten kjøre eller ble kjørt til terrenget på lastevogn trukket av traktor.

Vårt parti ble kjørt tilbake til hovedkvarter på lastevogn ved dagens slutt.

Deilig med traktortransport etter endt prøve.

Første dag gikk Lycke til 2. AK (les vedlagt kritikk).

Etter endt dag ble det 3 retters festmiddag på hovedkvarteret, og vi ble kjent med mange hyggelige likesinnede.

26/3: Søndag var det 3 partier i åpen klasse totalt 29 ekvipasjer, 5 partier i International vinnerklasse totalt 36 ekvipasjer. Vi ble også denne dagen satt på parti 3 åpen klasse, da på nye marker. Denne gangen ble det bilkjøring til rapsåkre, nær tyskegrensen. Lycke gikk denne gangen i stand etter 5 minutter. Hun reiste kontrollert og var rolig i oppflukt og skudd. Fikk da en lang pause på 3 timer. Neste slipp gikk hun stort og kom raskt i stand med nytt fuglearbeid, som hun også reiste og var rolig.

Lycke gikk til 2. AK også søndag.

Premieseremonien var en opplevelse hvor det ble spilt på jakthorn og høytidelig overrekkelse under de danske flagg. Utrolig staselig 😊

En fantastisk opplevelse som kan anbefales!