Representantskapsmøtet vedtok å be FKF om en prøveordning med GPS.
Et stort flertall på årets Representantskapsmøte vedtok å be Fuglehundklubbenes forbund om å åpne for en prøveordning med frivillig bruk av GPS under avprøvingen av hunder på jaktprøver.
Både Oslo/Akershus og Rogaland hadde lagt fram forslag om en slik prøveordning, og forslaget ble noe omformulert underveis under debatten på Distriktskonferansen lørdag. Det reviderte forslaget ble så vedtatt under søndagens Representantskapsmøte.
Forslagene
Sak 008/25: Forslag fremmet av distrikt Oslo/Akershus – Forslag om å etablere GPS-peiler som sikkerhetsverktøy under fuglehundprøver
Saksopplysninger: NVK O/A ber vår innsendte sak om bruk av GPS jaktprøver, bli behandlet på DK/RS 15. og 16. februar 2025. Om saken blir vedtatt, ber vi styret sende den videre til behandling på Fuglehundtinget. De senere år har det som kjent blitt vanlig å benytte GPS under jakt og trening med alle typer hunderaser. Noen raser benytter også dette under jaktprøver for sine hunder med stort hell. Det er et større fokus på dyrevelferd i dagens samfunn enn noen gang tidligere, og vi jegereog jakthundfolk har et kritisk blikk på oss. Dette må vi ta på alvor og jobbe aktivt med av flere årsaker. Vi foreslår derfor at GPS innføres som et sikkerhetsverktøy på alle typer fuglehundprøver. Dette for å ivareta hundenes sikkerhet, og dermed ivaretakelse av hundevelferden.
Hovedstyrets innstilling: Hovedstyret bifaller det gode og gjennomarbeidede initiativet som gjelder bruk av GPS på Jakt- og Apportprøver som åpenbart har meget gode beveggrunner – det er positivt for både dyrevelferden (hunde- og dyrelivssikkerhet) og jakthundsportens omdømmebygging (tiltaket viser at vi tar ansvar). Slik forslaget står per dags dato er det ikke mulig for HS å støtte saken, forslaget er ikke skrevet i en form som tydelig sier hva tiltak fra NVK/RS skal være. Hovedstyret vil føre opp saken til diskusjon på DK – og håper det kan komme konkrete innspill og endringsforslag i løpet av møtet, slik at RS kan få seg forelagt et forslag de kan ta stilling til. Forslaget fra Oslo/Akershus støttes ikke i sin nåværende form.
Se den fulle begrunnelsen i saksdokumentene til DKRS
Sak 009/25: Forslag fremmet av distrikt Rogaland – Bruk av GPS på prøver
Saksopplysninger: NVK Rogaland ser også positivt på at det blir brukt GPS på prøver. Primært som sikkerhet. Men også med tiden som bedømming.
Hovedstyrets innstilling: Hovedstyret støtter ikke forslaget. Hovedstyret vurderer dette forslaget å være en støtte til det framlagte forslaget fra Oslo/Akershus (Sak 008/25), men går litt lenger ved at det foreslås bruk av GPS også i bedømming. Styret kan ikke se klart hva forslaget fra Rogaland ber om av beslutning på Representantskapsmøtet eller hva det ber om av aksjoner av Hovedstyret. Vi viser ellers til vår innstilling i Sak 008/25.
Endringsforslag
Etter at forslagsstillerne hadde redegjort for forslaget, og Hovedstyret hadde redegjort for sin innstilling, ble det tatt en kort pause, før NVK Oslo/Akershus stilte med et endringsforslag:
NVK O/A ber om at vår innsendte sak om bruk av GPS jaktprøver blir behandlet på DK/RS 15. og 16. februar 2025. Det vises til vår utredning av et forsøksprosjekt og tekniske
løsninger for mulig GPS utstyr til dette. Det er et større fokus på dyrevelferd i dagens samfunn enn noen gang tidligere, og vi jegere og jakthundfolk har et kritisk blikk på oss. Dette må vi ta på alvor og jobbe aktivt med av flere årsaker.
Vi foreslår derfor at det utredes hvordan GPS kan innføres som et sikkerhetsverktøy på alle typer fuglehundprøver i felt (jaktprøver og apportprøver). Dette for å ivareta hundenes sikkerhet, og dermed ivareta hundevelferden. Å kunne bruke GPS til å lete opp en hund som er forsvunnet fra fører på en prøve kan også bidra til dyrevelferden for vilt og bufe.
Distrikt O/A foreslår at NVK ber FKF om å etablere et prøveprosjekt med nødvendig dispensasjon fra prøvereglementene som gir rom for utprøving av GPS til sporing av hunder på prøver i felt, hovedsakelig for sikkerhetsformål for hundene.
Vedtak:
Mot endringsforslaget: 2 stemmer
For endringsforslaget: 21 stemmer
Endringsforslaget vedtatt.
Se flere saker fra årets DKRS her
Her kan du lese Protokoll fra RS 2025 (PDF)