Knallstart for ny fuglehundfestival

Knallstart for ny fuglehundfestival

120 hunder deltok på sommerens trivelige nyskapning i Trøndelag.

En gjeng ivrige, unge entusiaster i NVK Trøndelag dro siste helg i juni igang et nytt stort arrangement for fuglehundfolk. Under navnet Songlia Fuglehundfestival inviterte de til to dagers apportprøve, pluss utstilling for fuglehundrasene.

Festivalleder og leder i Trøndelagsgruppa, Live Kaasin, sier at tidspunktet traff godt med imponerende stort oppmøte.

Nesten for mye for den ivrige gjengen som sørget for å dra i land et velsmurt arrangement som bød på utmerket stemning og bevertning til de mange deltakerne og dommerne.

Vi ble traktert med nystekte vafler, toast, pølser og hamburgere, og i tillegg ble grillene tent hver kveld. Dermed lå det godt til rette for hundeprat og utveksling av erfaringer og tips.

125 hunder var påmeldt, og mange valgte nettopp en helg på vakre Songli gård i Orkland kommune som innledning på sommerferien. Deltakere kom både fra Oslo-området, fra Vestlandet, fra Sverige og helt fra Finnmark.

To dagers apportprøve

Rundt 50 hunder stilte begge dager på apportøvelsene som gikk i gangavstand til gården.

Vannapport i Songsjøen

Forholdene var nydelige med akkurat passe vind, selv om det var veldig varmt i sola. En nattlig regnskur sørger for perfekt vitring i terrenget.

Stor utstilling

Lørdag formiddag stilte 95 fuglehunder på utstilling, så det var hard konkurranse om de fineste rosettene. Dommere var Frank Christensen og Milla Stav Nilsen.

Det ble utdelt flotte premier til valper, unghunder, voksne og veteraner. Og selvsagt kombinert til beste hund på utstilling + apport.

Best in show ble KV Ulveslagets Hektor til Live Kaasin, med ES Storøyas Gjertrud, SV Skarsemløkkja’s Larris og KM Milo hakk i hæl.

Best in show

BIR og BIM korthår ble Ulveslagets Hektor,  og Nordic Namista Aik Arja til Monica Settemsdal. Arja ble også Best in Show junior!

Arja og Monica

Beste strihår ble Skarsemløkkja’s Larris til Birgit Westgård. BIM ble Tiurvingens Indy til Torstein Bredesen. Larris (8 år) ble også utstillingens beste veteran

Indy og Larris

Les alle utstillingskritikkene her.

Trivelige omgivelser

Songli gård har en flott hovedbygning og en rekke småhus og kan gi sengeplass til 38. I tillegg kom mange med campingvogn og telt.

Festivalen var også velsignet med det vakreste sommerværet som tenkes kan, og om kvelden samlet mange seg inne i hovedhusets mange stuer for prat og loddtrekning.

Primus motor Live Kaasin hadde med seg veldig flinke folk, fra NVK-gruppene i Trøndelag og Møre og Romsdal. Begge gruppene ledes av unge entusiaster som det siste året har dratt i gang en rekke kurs og samlinger med særlig fokus på ung rekruttering. De har også skaffet seg flere nye sponsorer i tillegg til hovedsponsor Troll.

Snåsa neste

Neste samling på programmet er Snåsa-samlingen midt i juli, hvor rundt 50 hunder er påmeldt. Hovedkvarter er Ismenningen fjellstue langt inne i Snåsafjellene.

Den samlingen er så populær at den som regel er fulltegnet idet det åpnes for påmelding. Du kan se øvrige samlinger, kurs og prøver på Trøndelags terminliste.

Mersmak

Etter helgen på Songli var deltakerne jeg snakket med, mer enn fornøyde, og flere var klare på at dette måtte gjentas. Det får gehør hos sjefen:

– Dette ga 100 prosent mersmak! Vi satser på ny festival på Songli neste år, sier Live Kaasin. Men legger til at da må de har flere hjelpere for ikke å slite seg helt ut.

– Vi sprang som noen strikkballer fra morgen til kveld, og det var øyeblikk da jeg lurte på hva vi hadde satt i gang, ler hun.

Selv tok Kaasin seg nesten vann over hodet da hun i tillegg til å organisere det hele, stilte fire hunder på apport og utstilling. Men gild premie fikk hun: utstillingens vakreste hund + beste kombinerthund i sin egen KV Ulveslagets Hector.

Ulveslagets Hector – festivalvinner Songlia 2022