Jaktrådet oppsummerer vinteren 2015

Jaktrådet oppsummerer vinteren 2015

Vinteren 2015 har vært en usedvanlig flott sesong for våre raser, oppsummerer NVKs jaktråd.

Hei alle sammen!

Synes det er på sin plass med en oppsummering av prøvesesongen 2015 så langt. Vi har lekt oss litt med litt statistikk over premieringer for vintersesongene fra 2010 til og med nå i vinter. I tillegg har vi tatt med en figur for premieringer samlet fra 2006 til og med 2014.

Vinterprøvene i 2015 vitner om et løft resultatmessig på både strihår og korthår-rasen. Langhår ligger relativt stabilt. Vel og merke er framgangen relatert til kvalitetsklassene UK og AK. Over dobling av antall premier fra vinter 2014 på strihår og nesten dobling av antall premier på korthår i kvalitetsklassene fra vinter 2014. Framgangen er størst i UK.

UK

Det har som nevnt vært mange flotte prestasjoner i vinter både på korthår og strihår. Vi har lyst til å trekke fram to gode prestasjoner.

Vi kommer ikke utenom Vessinglias Sofi med eier og fører Hans Petter Blokkum. På seks starter har hun greid mesterstykket å få 6 x 1.UK. Dette er premier sanket over 3 helger med dobbelstart disse helgene. Det er bare å bøye seg i støvet for denne prestasjonen.

I tillegg har en strihår fra Havheim kennel, nemlig Havheims Første Vorsteher fått en 1.UK i en alder av bare 9 måneder! Flott prestasjon av eier og fører Mali Nordvang Rundfloen. Lykke til videre!

VK

Med så mange flotte premier i kvalitetsklassene har vi stor tro på å få løftet nivået et hakk i vinnerklassen.  Vi ser av figuren under at snittet av resultater i vintersesongene er nedadgående. Imidlertid har både korthår og strihår en betydelig oppgang fra i fjor, men pila peker litt ned. Dette har vi vist de siste åra og derfor er det desto mere gledelig at vi får slike resultater nå i vinter i kvalitetsklassene. Det er masse gode talenter både hunder og nye unge eiere/førere.

Framgang over tid

Premieringer totalt i alle prøvegrener fra 2006 og til 2014 ser vi at alle våre tre raser har framgang. Resultatene varierer en god del fra år til år, men vi kan kanskje si at hundene våre blir bedre. Det er jo mange variabler som påvirker dette slik som fuglebestand, eiere/førere osv. Variasjon i resultater fra år til år er noe vi må leve med i og med at våre raser er relativt små. Vi må ha en god porsjon is i magen og fortsette med vårt målretta avlsarbeid. Da vil vi også i framtida få gode resultater på prøver, men også gode ”resultater” på jakt.

Gratulerer til alle for en flott vintersesong og måtte det fortsette til høsten.

Lykke til!

Jaktrådet v/Rune og Marius