Tre norske vorstehere i VM i Serbia

Robert Brenden og Linda Dammen Moe, med tilsammen tre hunder, var i ilden i VM. Slik gikk det.

Norges lag under den offisielle åpningen av VM 2019 i Nis i Serbia onsdag.

Fin innsats

De norske utøverne lyktes dessverre ikke i VM, men gjorde en fin figur i Middelhavs Cup, som er en jaktprøve som går i dagene før selve VM.

Det fikk begge to hver sin «Trés bon», meget bra, som tilsvarer en 2. premie  kun små detaljer hindret høyeste premie.

Robert Brenden og Linda Dammen Moe startet med tre korthårede vorstehere: KV Caput Altum Lektor, Caput Altum Libero og Ajt Kali.

Linda Dammen Moe og Kali på VM-markene i Nis i Serbia

Måten jaktprøvene arrangeres på i Syd-Europa er veldig forskjellig fra hva vi er vant med i Skandinavia.

Vi er heller ikke vant til prøveformen St  Hubertus, som er en konkurranseform hvor deltakerne skal bedømmes i praktisk jakt med hund

Men de norske deltakerne lærte fort, blant annet at tidspunkt er veiledende. Ofte kan det også drøye i timevis før dommerne har diskutert seg ferdig og premiegraden er klar.

Stil er også viktigere enn her hjemme. I Lindas tilfelle under Middelhavs Cup fikk hun vite at Kalis hodeføring var for lav til at det ble høyeste premie. I St. Hubertus fikk hun poengtrekk fordi hun ikke tok ut patronene av den knekte hagla da hun ga Kali vann.

Dette forteller Linda om ett av slippene:

«Da er første dagen av VM unnagjort for Kali og meg. Kali gikk kjempegodt og vi fikk tommel opp av dommer, men vi gikk ikke videre til omslipp pga at hun hadde sjans på fugl. Makker hadde fuglearbeid, men ble diskvalifisert pga for mye bruk av fløyta som forstyrret Kali, og brudd på reglementet ved ikke å bytte side etter at dommer blåste i hornet

Damelaget

Det norske damelaget i St. Hubertus

Dette forteller Linda om Roberts to første slipp med Lektor og Libero:

«Libero gikk glimrende, men ingen fugl. Får ekstra slipp seinere på dagen. Vant soleklart sitt slipp mot Montenegro og Savic som fører. Lektor går også glimrende, 1 tomstand på slutten, og han får da ikke omslipp. Ingen fugl som dommere så eller jeg så.»

Robert forteller om sitt ekstraslipp på ettermiddagen: 

«Da er vi ferdige for dagen. Libero fikk hele 15 nye minutter med en annen veldig god KV, men igjen uten sjanse. Makker tok 2 ganger tomstand og avsluttes. Det ble veldig varmt for begge to på slutten av slippet.»

Herrelaget

Herrelaget St. Hubertus: Robert Brenden og Svein Stueland.

Det ble dessverre ikke stang inn på de norske verken i VM eller St Hubertus.

Dansk verdensmester i jakt

Men vårt naboland Danmark gjorde det skarpt, med sølv i Middelhavs Cup, og gull individuelt i St Hubertus til Christine Due, og lag-gull til det danske kvinnelaget.

NVK takker for innsatsen og gratulerer vårt danske venner!

Verdensmester Christine Due og SV Kragborg Elsa