Flott innsats i NM skog av Linda, KV Tiril og KV Kali

Flott innsats i NM skog av Linda, KV Tiril og KV Kali

Les Linda Mari Dammen Moes spennende skildring av prestasjonene til mor og datter på NM skog 2018.

NVK Hedmark og Oppland vil gratulere Linda Dammen Moe og KV Kjt Tiril (mor) og Ajt Kali (datter) med fremragende prestasjoner i NM skog!

Her kommer hennes egen skildring fra NM-helgen:

NM SKOG

Korthår vorsteh mor Bjb Tiril og datter Ajt Kali kjempet mot hverandre i NM Skog på Kongsberg.

Vi hadde et «hårete» mål med å få begge hundene til semifinale og drømte om én videre til finalen i NM Skog i 2018.

Men da vi ikke fikk stilt med to førere, og hundene måtte konkurrere mot hverandre på samme parti, reduserte jeg målet, og krysset fingrene for én hund videre.

Men så feil kan man ta!

I løpet av denne helgen har jeg blant annet lært at man må ha trua på hundene sine, og stole litt mer på seg selv som fører. For ikke bare gikk én hund videre til semifinalen, – begge tispene våre jobbet seg hele veien til finalen!

Første prøvehund

Bjb Tiril er en hardtarbeidende hund med skikkelig konkurranseinstinkt. Hun legger alltid inn et ekstra gir i konkurransesammenheng, være seg i skog, til fjells eller på apportprøve.

Hun var Espens og min første fuglehund som vi stilte på prøve. Det tok noen år før vi som eiere forsto at hun var så god som hun er.

I år har hun blant annet oppnådd 1. VK med CK i semifinalen på Rolf Sevendahls Minneløp, 30 poeng på apportprøve, og gode resultater nå i NM. Hun nærmer seg 10 år. Vi er veldig glade for at hun, sammen med Sør Holleias Btf Jazz, fikk et valpekull for 3 år siden, og vi beholdt tispevalpen Ajt Kali.

Kali er en lettdressert, søt tispe på 3 år med høyt jaktinstinkt. Vi er imponert og meget fornøyd med hennes fremgang i hennes første konkurranseår som AK- og VK-hund. Det ser meget lovende ut for fremtiden. Kanskje bør vi vurdere et valpekull på henne litt tidligere enn vi gjorde på hennes mor Tiril.

Fredagens kvalifisering

Vi gikk ut i skogen på fredag med forventning om varmt vær og hard konkurranse i partiet. Det var bra med fugl i terrenget. Første hund, pointer B-black Boy, vartet opp med 3 fuglearbeid.

Da kan man si «lista var lagt» for å kunne kare seg videre, og førerens nerver ble med ett mer fremtredende.

Tiril var neste hund ut. Hun søkte opp orrhane som hadde lettet i første slippet, og gjennomførte godkjent fuglearbeid u/reis og med godkjent apport. Senere i slippet vartet hun opp med et fuglearbeid til, med reis.

Det ble ingen flere fuglearbeid i første runde, før Kali som nest sistemann ut, ble funnet i stand. Hun reiste villig orrfuglkull i etapper, RIOS og apporterte OK.

Dagen endte med overveldende 4 fuglearbeid og 1.VK kval. til B-black Boy, 2.VK Kval. med 3 fuglearbeid på Tiril og 3.VK Kval. med 1 fuglearbeid til Kali.

Og vårt mål for helgen var allerede overgått!

Lørdag semifinale

På lørdagen var det ingen av hundene som fant fugl i vårt parti. To hunder ble avsluttet pga ikke tilfredsstillende klassenivå, og 4 hunder kjempet videre om 3 finaleplasser.

Vi ble holdt på pinebenken til siste sekund. For å kvalifsere seg til finalen måtte apport gjennomføres. Tiril og Kali apporterte korrekt, og dermed var billetten til finalen klar. Tiril og Kali gikk videre til finalen sammen med ES Storbakkens Pippi.

Ny jubel, og vårt «hårete» mål var også overgått.

Søndag og finale

I år kom 5 vorsteh, 3 SV og våre 2 KV, seg til finalen. Stor Stas!

Alle hundene skulle slippes 15 min hver i første runde. Ingen av hundene hadde fuglearbeid, én gikk ut, og resten var klare for en ny runde etter en kort pause.

Både Tiril og Kali fikk en pekepinn på at de blant annet gikk noe for stort i første slippet, og ble rangert litt ned på listen.

Jeg bestemte meg for å ta en liten «medarbeidersamtale», som de er vant med fra trening og jakt, rett før deres andre slipp.

De holdt bedre kontakt, og jobbet på i varmen. Tiril hadde sitt andre slipp, og jeg siterer fra kritikken: «Neste slipp fortsetter Tiril glimrende, går enormt i åpent terreng, og moderer seg i tettere biotop. Stand, reiser villig og presist orrfuglkull. RIOS. Utreder og apporterer prima. En suveren Jeger som tildeles 2 pr. NM Skog».

Kalis tur som sistemann ut, og jeg siterer fra kritikken: «Fortsetter sitt prima søk. Tiur tråkkes opp i marsjretning. Finnes i stand, reiser djervt og presist orre på kommando, RIOS. Utreder og apporterer ok. En meget sterk hund som tildeles 4. pl NM Skog.»

Vi er overveldet og stolte. Gratulerer til Norgesmester Texaslias’s Fanta og e/f Stig-Håvard Hansen. Takker dommere, deltakere og NISK for en fin-fin helg!

Espen og Linda Dammen Moe

Bjt Tiril 2.pr NM skog 2018
Bjt Tiril 2.pr NM skog 2018
Ajt Kali
Ajt Kali 4. pr NM skog