Tjuvskyttens Hasse til Ida Sollie har fått nok en 1. premie på fullbruksprøve.
Bare to uker etter at Ida og SV Tjuvskyttens Hasse som første norske ekvipasje oppnådde 1. premie på den krevende jaktprøveformen Fullbruksprøve, har de to gjort det igjen!
På Trossnäs ved Karlstad kunne Prøveleder Tomas Jensen søndag ettermiddag gledesstrålende utrope den nye fullbrukschampionen.
Hasse er med dette også den første norske hunden som oppnår tittelen Fullbrukschampion og kan sette bokstavene FBCH foran navnet. Championatet er Hasses femte og hittil gjeveste. Fra før er han Norsk Jaktchampion Kombinert, Norsk Blodsporchampion, og Norsk og Svensk Utstillingschampion.
I to hele dager har nervene stått i spenn mens hund etter hund er slått ut i de ialt 10 øvelsene. Men til slutt kunne Hasse og Ida innkassere 1. premie nummer 2, og er dermed kvalifisert til tittelen Fullbrukschampion.
Den første premien tok de på Tidaholm 7. oktober.
Hva er fullbruks?
Fullbruksprøver holdes ikke i Norge, men i våre naboland blir de ansett som den ultimate jaktprøve.
En fullbruksprøve består både av en jaktprøve, der hunden må ha fuglearbeid. I tillegg er det en rekke apportoppgaver, lydighetstester og jaktøvelser.
Under forklarer Ida hva de ulike fullbruksøvelsene går ut på.
Skogsapport
Lang apport
Du står i skogen, det kommer en orrfugl og jegeren skyter. Fuglen svever videre på stive vinger etter skuddet. Skogsapporten er et område på 150 x 250 meter.
Hunden skal søke av området og apportere fuglen. Du har lov å bevege deg fremover og sidelengs i ruta, men du får ikke gå bakover. Hvis hunden søker av ruta uten å finne fuglen, er du ferdig. Dette er en øvelse som virkelig kan slite på hunden hvis den må lete lengre, og dermed gjøre de kommende øvelsene enda vanskeligere.
Reveslep
Jegeren skyter på reven som endelig kommer innen skuddhold, men den løper videre.
Hunden skal selvstendig følge et slepespor på 300 meter, og apportere reven tilbake. Reven skal veie mellom 4 og 7 kg.
Smygjakt
Du er på bukkejakt en tidlig augustmorgen, det er svak vind og morgentåke. Du smyger sakte på den etterlengtede bukken, med hunden stille og rolig ved din side.
I denne øvelsen skal hunden følge deg fritt ved foten mens du smyger ca 150 meter langs en sti i skogen.
Hunden skal stå igjen
Terrenget blir tettere, og fordi du vil være så stille som mulig mens du smyger deg inn på bukken, legger du igjen hunden. Du smyger videre og får en mulighet til å skyte på bukken.
Som en forlengelse av forrige moment kommer du frem til et markert område. Her skal du legge fra deg hunden og gå ifra.
Når du kommer frem til dommeren og er ute av syne for hunden, begynner klokka å gå. Etter to minutter skytes et skudd. Etter ytterligere tre minutter kan du kalle inn hunden. Hunden skal være stille.
Blodspor
Som en fortsettelse på smygjakten og en tenkt skadeskyting skal hunden nå gå spor. Sporet går over kjærr, diker, stier og inneholder blodopphold, fire vinkler og tilbakegang. Sporet er 400 meter langt.
Bringselrapport
Du klarer ikke ta igjen det skadede dyret med hunden i line. Etter å ha sporet 400 meter velger vi å slippe hunden på sporet selvstendig.
I enden av sporet ligger et rådyr. Her skal hunden ta bringselet (som henger i halsbåndet) i munnen for å påvise funn, komme tilbake og hente føreren. Ekvipasjen skal så gå fram til dyret, og deretter følge tilbake, uten å være i bånd. Denne øvelsen er valgfri, men gir ekstra poeng.
Rolig på plass
Denne øvelsen handler om ro under posteringsjakt. Når ekvipasjen kommer til standplass, setter du fra deg hunden. Det skjer ingenting på ett minutt.
Når et minutt har gått, skytes det og tre fugler blir kastet fra et skjult sted, men slik at hunden ser fuglene.
Hund og fører må vente nok ett minutt.
Trekkjakt
Nå skal hunden apportere de tre fuglene. At hunden markerer hvor de faller ned og henter dem effektivt er viktig.
I de ulike øvelsene i skogsarbeidet kan du hente 100 poeng tilsammen.
Vannarbeidet
Søk under børsa
Nå skal vi ut på andejakt. Jakten begynner med å avsøke sivkanten ned mot sjøen de siste 150 meterne før du er fremme. Hunden skal holde seg innenfor haglehold og jakte effektivt for eieren sin. Hvis den finner fugl, skal den støte opp disse.
Vanndirigering
I denne øvelsen som simulerer andejakt, skal hunden hente fire fugler. To av dem ligger ca 30 meter unna i et anvist område. En ligger på omtrent 80 meter.
Idet hunden er på vei svømmende inn med fugl nummer to, kommer det en overflyger som felles. Det vil si at det skytes og kastes en fjerde fugl over hunden.
Hunden skal ikke bytte fugl i vannet, men avlevere fugl nr 2 først. Fuglen som er kastet må hentes før den siste utlagte fuglen apporteres.
I vanndirigeringsøvelsen vurderes vannpasjon, apporteringen, lydighet og dirigering for seg, så her er det mange poeng å hente eller miste.
I vannarbeidet kan du hente 68 poeng.
Feltprøve
Feltarbeidet er en vanlig fuglehundprøve bortsett fra at alt trykkende vilt teller. Men det vanligste er å bli premiert på fugl.
Momentene som bedømmes er effektivitet, søk, fart og reviering, stand, reis, respekt for vilt, apportering (felt vilt/kastapport), lydighet og samarbeid. Hunden må søke i minst 30 minutter.
Under feltarbeidet kan du hente 104 poeng.
Todagers prøve
I alle apportmomentene praktiseres forsinket avlevering. Hunden skal vise at den kommer inn med viltet og holder det i et fast grep til du får tillatelse av dommeren til å ta i mot. Ca 5 sekunder.
En fullbruksprøve går over to dager og er en nervepirrende prøve for både fører og hund, som må holde på konsentrasjonen gjennom to lange dager.