Rapport fra årets første treningssamlinger

Rapport fra årets første treningssamlinger

NVK Buskerud har nå gjennomført 3 treningssamlinger i 2024, to vintersamlinger på fjellet i februar og mars og en lavlandstrening i slutten av mars i Skåne, Sverige.

Av Wenche Due Hansen.

Vintersamling Hovden.
Den første vintersamlingen var på Hovden 23.-25. februar, denne ble raskt fylt opp med deltakere  etter at invitasjonen og påmeldingen ble lagt ut.

Noen dager før samlingen ble det innført ekstraordinært båndtvang flere steder, også på Hovden. Dette på grunn av reinsdyrene som hadde kommet ned fra fjellet og gikk rundt hyttene og i de forskjellige treningsterrengene.  Til tross for dette ble det tur, reinsdyrene gikk ikke over alt der oppe, så det var terreng som kunne benyttes.

Flere av de totalt 16 stk som reiste, hadde vært på Hovden før og noe av dem var også litt kjent med overnatting og terrenget vi skulle benytte. Det å bo å på Hovden Fjellstue var hyggelig, alle sengene var ikke helt som hjemme, men for en helg var det helt greit. Maten var god, og hundene kunne være med på rommene og ikke minst er det en sosial faktor at alle bodde i nærheten av hverandre.

Været for den helgen varslet mye snø og vind, men det ble overraskende bra.  Vi hadde med oss de to dyktige instruktørene Rune Brenna og Lars Petter Berg som erfarent forklarte og instruerte begge dagene. Det ga uttelling for både de erfarne og uerfarne hundene/eierne som var med.  At det er lite ryper vet alle, det får vi ikke gjort noe med. Men det er så mye mere som vi trenger å trene på som vi ofte glemmer bort. Bare det å gå sammen som et parti, hundene skal også takle å gå sammen med ukjente hunder i søk. Dette får vi ikke trent på hjemme, derfor er det flott med treningssamlinger. Treningssamlingen på Hovden ble vellykket, noen fant ryper og fikk flotte fuglearbeid, andre må hjem og trene på diverse. Denne samlingen blir nok gjentatt til neste år.

    

Vintersamling Setesdal.
Den andre vintersamlingen 15.-17. mars reiste en mindre gruppe (11 stk) til Setesdal og denne helgen skulle det også arrangere Distriktsmesterskap for NVK Buskerud. Det var et spennende sted vi skulle til for det hadde så vidt vi vet aldri vært arrangert treningssamling der før.
Denne helgen ble også været et tema, det var meldt både mye regn og vind.
Lørdagen startet med mye regn og vind så oppmøtetidspunktet ble noe utsatt, vi ble enige om at samme tidspunkt også skulle gjelde neste dag pga været.

Siden dette var et nytt og spennende terreng å trene i, så gledet alle seg til å sette på seg skiene og komme i gang. Terrenget var flott, noe kupert, men veldig bra for trening av hund i fjellet. Da føret dessverre var noe knekkebrød- hardt, ble flere av hundene, spesielt de unge og uerfarne noe forsiktige når de løp.  Rypespor og rypemøkk var det mye av, så rypene var der, men hvor?  En hund klarte tilslutt å finne dem.

Denne samlingen skulle vært et DM, men ingen av Buskerud sin egne hunder klarte å finne rypene. I mangel av egne medlemmer m/komplett fuglearbeid, kåret vi Samlingens beste.

Samlingens Beste ble:                                   SV Linka til Britt Svendsen, komplett fuglearbeid m/godkjent apport
Buskeruds beste søker UK:                         KV SnøRypa til Wenche Due Hansen og Arild Walter Hansen
Buskeruds beste søker AK:                         KV Kira til Alf Runar Frydenlund
Buskeruds beste talent:                                KV Laelaps til Kristine og Alf Runar Frydenlund
Buskeruds beste ikkeVorsteher:                 GS Yuki til Siri Leonardsen

Dommer Anders Simensrud

Føret søndagen var noe bedre enn lørdag, fremdeles hardt men med litt nysnø var det noe bedre for hundene. Flere ryper ble observert i lufta og på bakken, men igjen var det de erfarne som var de heldige med fuglearbeid.

Dette ble også en vellykket samling. Vi bodde i fine hytter på Sølvgarden Hotell og Feriested. Jegermiddagen vi bestilte på hotellet var også god, og terrenget rundt var fint, så vi var enige om at denne samlingen også kan gjentas til neste år.

 

 

Lavlandssamling Skåne.
Så kom helgen etter 22.-24. mars. Da reiste noen av oss bort fra snøen og videre til lavland til Skåne, Sverige.  Her har vi også med oss en miks av uerfarne og erfarne hunder/eiere (totalt 8 hunder).  Selvfølgelig måtte været også her bli et tema. Her var det kommet mye regn og det hadde vært kraftig vind dager før vi kom. Været var også meldt til regn/mye vind denne helgen. Fasaner og rapphøns er ikke lett å finne etter et slikt vær, men noen få fant allikevel fugl og fikk fuglearbeid.  Men derimot var det flere som fant kaniner/harer/rådyr, de 4-bente bryr seg ikke om vær og vind. Her fikk vi virkelig testen dressur og fløyte alle sammen for med en slik provokasjon som rådyr eller hare/kanin som spretter frem, da skal dressuren være på plass hvis ikke får vi en overraskelse. Og den overraskelsen var det mange som fikk. Vi fikk også erfart at til en slik treningssamling med så store jorder, bør dressuren være mye mere på plass. Innkalling og stopp bør være bedre innlært før vi reiser på en slik samling – en god påminnelse for alle.

Det var en fin og hyggelig gjeng å reise på tur med. Hotellet Scandic Segevåg var et fint hotell med god mat og fine rom. Spesielt hyggelig var det når vi kom inn på rommene og hundegodis og vannskålen var på plass. Laken var det trukket over stoler/puff slik at hundene kunne gå rundt inne på rommet sammen med oss. Kjempehyggelig, da er også hundene velkomne.

Takk til Roger Sjølstad som var initiativtager og tilrettelegger til samlingen.

Det har blitt tatt mange flotte bilder fra samlingene våre av flere «fotografer» så vi legger ut et knippe fra de forskjellige turene.

Tusen takk til dere alle som ble med og som bidrar til det flotte samholdet vi har i Buskerudgruppa.

Wenche Due Hansen