Veterinæren: Fôring av jakthund

Tre uker før jakta må du endre hundens fôr for å sikre optimal innsats.

Av smådyrveterinær Lars Tessem

v

Det forbrukes mye næring, væske og elektolytter under langvarig og hardt arbeid, og dette må det tas hensyn til under fóringen. Hvis fóringen ikke er optimalisert for jakt blir prestasjonen dårligere og i verste tilfelle kan det oppstå sykdom og feilernæring.

Det er fakisk viktig å endre fóringen ca tre uker før jakta begynner, for å tilvenne hunden kraftigere fór og bygge opp litt ekstra næringsdepot. Hvis man ikke bygynner med fórtilvenning noen uker før jakta begynner, så kan det oppstå fordøyelsesproblemer og det kan gi nedsatt jaktprestasjoner. I tillegg vil jakthunden ikke ha tilstrekkelig næringsdepot, og ekstra energi vil måtte hentes fra muskelmassen, og det gir tap av utholdenhet og styrke. Jakthunden klarer nemlig ikke å innta tilstrekkelig næring til å opprettholde vekten, og det er derfor det er så viktig med et energidepot i form av litt underhudsfett. Det er viktig at hunden ikke blir tykk, men at det bygges opp litt underhudsfett som ekstra energidepot.

Det anbefales å bruke fabrikkfremtillet fór beregnet på høy aktivitet. Det er nemlig svært vanskelig og tidkrevende å bruke hjemmelaget fór fordi det er så mange parametre å ta hensyn til når jakthnden skal gjøres klar for å prestere under jakta. Fóring er viktig, men det er minst like viktig at jakthunden blir trent optimalt opp mot jakta. Det bør trenes kondisjonstrening jevnt gjennom hele året og øk treninga opp mot jaktstart, men husk at de siste 14 dagene før jakta bør være vedlikeholdstrening slik at muskulaturen er fullt restituert og at energidepotene ikke brukes før jakta begynner.

Når jakta er i gang må det tilføres næring, væske og elektrolytter jevnt for at jakthunden skal prestere maksimalt og ikke få problemer. Det vil si at det skal tilføres lettfordøyelig næring i små porsjoner gjennom jaktdagen. Unngå ensidig å bruke tørrfór til dette, da det øker risikoen for problemer. Det finnes energifór som boksmat og pulver til oppløsning i vann. Dette gir tilskudd av mye næring og væske på lite volum fór, og risikoen for problemer blir svært liten. Husk også å la jakthunden få litt hvile før og etter fóringen slik at fordøyelsen får litt tid til å bearbeide den tilførte næringen og væsken og distribuert den rundt i kroppen. Om kvelden når det har vært noen timers hvile, kan tørrfór med høyt energiinnhold brukes uten risiko for problemer.

Det er også veldig viktig at det tilføres elektrolytter utover jaktdagen. En arbeidende jakthunds muskulatur forbruker mange elektolytter og disse er viktig for å opprettholde aktiviteten og at muskulaturen skal restituere seg fort. Hvis det blir mangel på elektrolytter blir jakthunden slapp. Det finnes egne elektrolyttblandinger å få kjøpt til hunder, som gir tilskudd av alle nødvendige elektrolytter og mineraler. Disse elektrolyttblandingene kan sammenlignes med sportsdrikk til mennesker.

Det anbefales å lage en «matpakke» til jakthunden, som inneholder lettfordøyelig energifór og elektrolytt- og mineraltilskudd. Bland gjerne det oppløste det oppløste elektrolytt- og mineraltilskuddet i fóret som skal gis utover jaktdagen, og dermed har man en perfekt «matpakke» som gir tilskudd av viktig energi, elektrolytter og mineraler for at prestasjonen skal bli så bra som mulig.

GOD JAKT!