APPORTPRØVE HOLLEIA 2023

APPORTPRØVE HOLLEIA 2023

Norges største apportprøve i 2023

Sommerens apportprøve som NVK-Buskerud arrangerte inne i de flotte Holleia-skogene, er nå over for i år. Prøven ble Norges største apportprøve i 2023, og takket være et fantastisk hjelper- og dommer-team, var tilbakemeldingene at arrangementet gikk på skinner.

210 påmeldte

Prøveleder Wenche Due Hansen hadde god kontroll over dommere og hjelpere.  Det var 210 påmeldte deltakere og av dem var det 193 som startet. Fantastisk hyggelige og dyktige ekvipasjer fra Nord/Sør/Øst/Vest tok turen til Holleia.

Vi hadde rigget til et fint sted for camping som ble etter hvert fylt opp av campingvogner, telt og biler, men samlingsstedet for kvelden var rundt NVK-Hytta. Der hadde vi satt opp mange party-telt, bord og krakker. Dette var klart før dommere og deltakerne rullet inn fredag ettermiddag/kveld.

Opprop

Opprop lørdag hadde vi ved campen. Prøveleder ønsket velkommen til deltakere og til dommere, og samtidig forklarte litt om det praktiske før hun ønskes NKK-rep. Arild W. Hansen og Teknisk delegert Anders Simensrud velkommen.

Partilistene ble ropt opp og fordelt til de forskjellige øvelsene og forklart veien ut i terrenget.

Etterhvert er alle øvelsene i gang, og for noen våkner sommerfuglene i magen. Det skal være litt spenning, for her kommer det frem hvor mye en har trent hundene sine. Mange tror det er lett, men uten masse trening og solid grunndressur, går det ikke alltid den veien en håper på.  Men vi skal ikke glemme at hundene ikke er maskiner, både 2- og 4-bente skal ha dagen sin for å lykkes.

Godt forarbeid

Mange har kanskje trent apport i hele sommer, det er en super kontakt-trening som kan gjøres i båndtvangstiden. Vi i NVK Buskerud har hatt flere onsdagstreninger m/apport-trening rettet mot prøven, inne i lufteområdet.  Mange har vært med og trent, og da var det ekstra hyggelig å se de på deltaker-listene.

Flere i fuglehundmiljøet er fortsatt av den oppfatningen at apportprøver er noe som kun Vorsteh- og Münsterländer-folk driver med. Vi kan trygt slå fast at den vinden er i ferd med å snu.

12 raser

På Holleia var det påmeldt 12 forskjellige raser med til sammen 210 påmeldte starter fordelt på 2 dager. Antall påmeldte starter i parentes. KV (55) KM (29) GS (28) SV (28) ES (20) IS (11) P (13) GM (10) B (7)

UV (3) Tsjekkisk Vorstehhund (4) Drentsche Patrijshond (2). Alle raser oppnådde premiering!

Antall påmeldte kontinentale hunder: 138

Antall påmeldte engelske hunder: 72

Premieprosenten

UK = 92,0 % premiering, hvorav 36 stk premierte fikk 1. premier

AK = 56,3 % premiering, hvorav 37 stk premierte fikk 1. premier

Det ble 68 % premiering totalt.

Så er det jo alltid slik at det blir litt forfall pga. løpetid, etc. Derfor er det litt høyere tall på antall påmeldte kontra antall startende.

Lørdagen startet dagen med noe regn på formiddagen, men været bedret seg. Utover dagen kom flere og flere med et smil om munnen ned til sekretariatet som Gerd Alveberg styrte.

Der ble det delt ut premier til de som ikke skulle bli igjen til den store premieutdelingen på kvelden. De deltakerne som skulle bli igjen, gikk rundt i det uvisse om hvilken premiegrad en hadde fått.

 

Rammstein
Boss

Eliteapport

Aktivitetsplanen utover dagen var planlagt med ca. klokkeslett. Det neste som stod på planen var Eliteapporten. De som var igjen på campen og hadde full pott i AK og UK fikk tilbud om å være med.

Eliteapporten er bare et show, men den er også med på å kåre prøvens beste om 2 hunder har lik poengsum. Da blir eliteplassen regnet med. I år hadde vi med 3 AK-hunder og 2 UK hunder som skulle konkurrere om å hente flest fugler på kortest tid. Der var det for det meste jaktbare arter + en gårdshane.

Den som vant Eliteapporten i AK var SV Ruggugglans Boss fører Mette Klever og den som vant i UK var Gapahukens Rammstein fører Wenche Due Hansen.

Sosialt

Etter eliten-apporten var vi sultne. Der hadde grillsjefen Rune Johannessen allerede gjort grillen klar for bruk. Han grillet mat til alle dommere og hjelpere, mens deltakerne sørget for å grille sin egen mat.

Barn – hund

Etter maten ble det  «pakke-apport» for barn og hund. Det går ut på at barnets hund skal forsøke å finne en pakke i anvist terreng og bringe det inn til barnet. Dette er vanskelig for noen, så ofte må hundene ha litt hjelp.

Barna ble med hunden ut i området og hunden kunne apportere hvis den ville (eller barnet kunne hvis den ville det) Det viktigste var at de hadde det gøy og at pakken kom inn til start. I pakken var det premie til barna og der lå det lørdagsgodis.

Premieutdeling

Den store premieutdelingen var neste på programmet. En meget hyggelig utdeling, der det ble klappet for ALLE som hadde fått premier også for de som var reist hjem.

Dommere og hjelpere fikk også en oppmerksomhet. Der fikk alle en gave som vi håper de setter pris på.

Lotteri

Så var det tid for lodd-trekning i vårt store lotteri.  Tusen takk til sponsorene våre for flotte loddpremier:

Hovedsponsor DYREFOR.no

Så vil vi takke Brynje som kom m/flere ting,

av Tranby Dyreklinikk fikk vi flere gavekort,

av Kongsberg Target Systems fikk vi flotte caps,

av Berit K. Østmoe fikk vi en «Springer»,

Og av Bjørn Larsen fikk vi en flott kniv.    Tusen takk til dere alle sammen.

Resten av kvelden kunne en nyte kaffe og kaker som kom på bordet og stemningen holdt seg på topp utover.

Dag 2

Ny dag søndag, etter hvert strålende vær. Igjen mange som fikk premier og dagen gikk fantastisk fort.

Kiosken hadde mye å gjøre. Kamilla Madland stekte vafler/kokte kaffe og varmet pølser, Helene Karlsen løp mellom fotografering og kiosk-salg og etter hvert kom også kjøkkenansvarlig Wenche Dørmænen og holdt damene i arbeid.

Opprop 2 kl. 12.00 gikk også veldig bra begge dager, så det vil vi også gjennomføre neste år. Opprop 2 kl. 12.00 er først og fremst for de som kommer langveisfra. Slippe å starte bilkjøringen før alle andre har stått opp, men den er også for de som kanskje ønsker å sove litt ekstra eller som har forsovet seg. Et veldig bra alternativ.

Vi som arrangør roper opp alle kl. 09.00 og de som ikke har møtt opp til det oppropet, blir ropt opp på nytt kl. 12.00. På 12-oppropet blir deltakerne fordelt på de forskjellige øvelsene som Anders Simensrud har kontroll på.

Vaffelekspressen

Litt utpå dagen var Karsten Madland klar med bilen. Han hentet vafler, kaffe og brus som han kjørte rundt til de forskjellige øvelsene og serverte dommere og hjelpere. Det var et par spor-lag han måtte gå langt for å finne, men han fant dem og serveringen ble godt mottatt.

Flott dag/helg, mange fornøyde deltakere med smil om munnen reiste etterhvert hjem og prøven begynte å nærme seg slutten. Dommerne var ferdige og de fikk litt mat og etterhvert reiste en etter en hjem. Teltene ble tatt ned, bordene ble pakket bort og apportprøven på Holleia 2023 var historie.

Dette årets apportprøve vil gå inn i NVK Buskerud sin historiebok som et STORT,  VELLYKKET ARRANGEMENT med utrolig mange dyktige deltakere, dommere, hjelpeapparat og et fantastisk STYRE som har stått på hele helgen.

Prøvens beste hunder

 

Lørdagens beste UK =  KV  Gapahukens Rammstein e/Arild W. Hansen f/Wenche Due Hansen

 

 

 

Lørdagens beste AK =  SV Ruggugglans Boss til e/Thomas Klever f/Mette Klever

 

 

 

 

Søndagens beste UK = GM  Iver des Grandes Vorachyres e/Rune Løvaas

 

 

 

 

Søndagens beste AK =  KLM  Fugleskogens FHG Cirka  e/Espen Berge f/Silje Knutsen

 

 

 

 

Prøvens beste UK =  GM  Iver des Grandes Vorachyres e/Rune Løvaas

Prøvens beste AK =   SV   Ice Artemis Tinika, e/Ole Andreas Foyn

 

 

Tror mange av oss sov godt når vi endelig hadde kommet oss hjem til våre egne senger.

IGJEN TUSEN TAKK TIL DERE ALLE SOM BIDRO TIL EN FANTASTISK FLOTT HELG!

Håper vi ses igjen til neste år!

Premieliste for Holleia-apporten 2023

Foto Helene Karlsen, Anders Simensrud, Jon Terje Hellgren Hansen