FH 04/2016 – Nytt styremedlem Anne Grete Langeland

FH 04/2016 – Nytt styremedlem Anne Grete Langeland

På siste DK/RS ble jeg innvalgt som varamedlem i hovedstyret NVK og som avlsrådsmedlem for KV.

Navnet mitt er Anne Grete Langeland, og mange kjenner meg nok som en av aktørene bak kennelnavnet Rugdelias. Veldig stolt av at denne kennelen har mottatt årlige oppdretterpriser i NVK siden prisen ble opprettet, og er også den eneste KV-kennelen i Norge som har mottatt NKKs Oppdretterpris. Det ligger mye dedikert kjærlighet til rasen bak dette.

Jeg er bosatt i Fana, i utkanten av Bergen og jeg er på tampen av 50-årene. Har rukket å bli mor til tre og farmor til fire, foruten de 212 korthårene jeg har vært med og oppdrettet gjennom 35 år. Har solgt og fått jaktpremiert hunder i 5 land utenom Norge. Har også oppdrettet Verdensvinner, Juniorverdensvinnere, Europavinner og Junioreuropavinner på utstilling. Tror internasjonalt perspektiv er viktig og henter inn mye utenlandske gener i avlen på vår egen tispelinje.

Jobber til daglig som sykepleier. Har sittet i styre og stell i hundeklubber kontinuerlig siden jeg var 16 år. Er for tiden også aktiv i Vestlandets Fuglehundklubb (VFK) som leder av Utstillingsutvalget, medlem av Jaktprøveutvalget og
saueaversjonsinstruktør. Har dessuten en del foredrag om oppdrett og leder utstillingstreningene i klubben og er prøveleder jevnlig.

I skrivende stund er det full oppkjøring til den 7. Vestlandets Fuglehundfestival der vi har to utstillinger og masse kjekt for
fuglehundfolk og hunder. Dette er blitt en årlig tradisjon i Bergensområdet en helg i månedsskiftet mai/juni, der vi har også
tilreisende, og jeg har vært med og arrangert fra starten. Alle er hjertelig velkommen siste maihelg til neste år.
Festivalen er den viktigste inntektskilden vi har. Overskuddet blir brukt til å høyne kvaliteten på jaktprøvene våre. De blir bevisst kjørt med underskudd, men med gode terreng og to dommere på de fleste partier i fjellet.

VFK er landets største arrangør av fuglehundprøver. NVK har tradisjonelt ikke hatt særlig mye prøveaktivitet på våre kanter av landet, så jeg har derfor valgt å bruke min tid i begge klubbene. Mener gode prøver er et viktig bidrag for å gi fuglehundfolk mulighet for å få kvalifisert hundene sine og få et positivt inntrykk av både sporten og jakten. Vi er veldig nøye på hvordan vi framstår og ønsker å ha et positivt forhold til både grunneiere, saueeiere og de som innkvarterer oss. Det er viktig at alle våre deltagere tar dette på alvor og gjør sitt for å plukke opp hundeskit, la være å tjuvtrene i terrengene og gjør sitt for å unngå jaging av sau. Så kan vi få fortsette å møtes slik også i framtiden. Som arrangør, vet jeg hvor mye arbeid som ligger bak det at man kan få starte hundene sine på prøver.

Håper mange andre også kan være innom sporten fra denne siden. Det gir et annet perspektiv og mye lærdom og det er veldig kjekt å skape aktivitet. Men synd om de samme skal slite seg ut og gå lei, så vi trenger rekruttering.

Vorstehrasene er for meg de perfekte hunder, som kan hevde seg i toppen i mange disipliner. Vi har samme hunder som kan bli Årets Vorstehund på jaktresultater og samtidig være Verdensvinner på utstilling. Mange andre raser deler seg i en jakthund og en showhund. Vorstehhunder elsker å trekke og å kløve, er flinke til å samarbeide og er stort sett stødige i gemyttet både med andre hunder og med barn og voksne. Lette å trene til gode apportører.

Min hjertesak er at vi tar vare på alle disse egenskapene i samme hundene. La oss ikke være fornøyde med å lykkes bare på et av områdene. Den perfekte hund blir aldri født, så vi har alltid et bedre mål å jobbe mot.

I tillegg elsker jeg å bruke tid med valper og se hvor mye positiv preging man kan få til i løpet av de hektiske ukene før levering. I lesende stund har jeg forhåpentligvis et nytt kull med valper rundt meg. Det å få følge disse videre i livet gir livskvalitet også de kommende årene.

Ønsker alle en fin tid med hundene sine framover!

Anne Grete Langeland