Årets Holleiaprøve har satt flere nye rekorder, men de gamle er fortsatt eldst!
208 hunder var påmeldt til årets apportprøve, 188 møtte opp, det er et kraftig hopp opp fra fjorårets 160 – også det rekord.
Holleiaprøven er inne i sitt 14 år, og stadig flere hunder og raser ser verdien i apportøvelsen og møter opp til sosial kappestrid i Asbjørnsen og Moes rike på Holleia ved Tyrifjorden i Buskerud.
I år ble hele 12 raser av stående fuglehunder premiert, også det er ny rekord, opp to raser fra i fjor. De premierte rasene er: ES, B, GS, IS, P, WK, U, GM, KM, SV, KV og LV.
– Det er gledelig at flere raser, og særlig de engelske, blir med, sier Holleiaprøvens far, Anders Simensrud.
Prøven blir av mange oppfattet som et uoffisielt NM i den edle apportkunsten – en samarbeids- og presisjonsøvelse som stiller store krav til både hund og fører. Du kan tro det er lett, men uten masse trening og solid grunndressur, går det lett skeis.
Men er grunnlaget lagt, kan gleden blir stor og flotte premier hentes.
Holleiaprøven byr på de tradisjonelle øvelsene vannapport, søkapport og spor, og i tillegg inngår det en underholdende eliteapport hvor både høne, gås og hare skal hentes, før «norgesmesteren» kan kåres.
Måneskinn over trollskogen
Allerede tidlig fredag ettermiddag rullet firehjulstrekkere, bobiler og campingvogner innover idylliske skogsbilveier som ender i leirstedet Sørli ved enden av Sørlivann.
Der ventet en ivrig dugnadsgjeng som hadde jobbet hele uka med å legge til rette med alt som skal til – en ikke liten jobb på logistikksiden.
10 dommere, 3 dommerelever og 10 hjelpere sto klare, i tillegg til en stor dugnadsgjeng fra NVK Buskeruds egne rekker.
Fredagskvelden bød vertskapet på grilling og reker, og praten gikk livlig før folk og hunder gikk til ro under en oransje måneskive.
Todelt opprop i regn
Lørdag morgen startet med regn, en liten strek i regningen, men likevel bedre for hundene enn de varslede 28 gradene og stekende sol.
Prøveleder Terje Holmberg og NKK-prepresentant Arild Walter Hansen sto på trappa og ønsket velkommen sammen med «teknisk delegert» og Holleiaprøvens far, NVK-leder Anders Simensrud, flankert av en «hær» av hjelpere i oransje t-skjorter.
Opprop for B-mennesker
Nytt av året var at oppropet var todelt, med et opprop kl. 8, og et nytt kl. 11 for dem som kom langveisfra eller på dagstur. Mange benyttet anledningen og satte pris på det. Det siste oppropet var for AK-hunder med egen fugl.
Så mange deltakere stiller store krav til organiseringen og køordningen, og til deltakernes tålmodighet.
Ikke alle deltakere smilte like bredt. Noen hunder ville ikke i vannet, andre slet med å finne fugl nr. 2 på søk. Atter andre tygget på viltet til eiers fortvilelse. Mange gode råd ble delt mens deltakere som var ferdig bedømt, begynte å rusle innover mot Sørli igjen.
På kjøkkenet hos Åse Stenersen og Esperanza Antonsson gikk vaffeljernet varmt og de fikk også avsetning på kaffe, brus, pølser og sjokoladekake.
På kontoret satt prøveledelsen med diplomer og premiekrus, regnet poeng og premiegrader for harde livet. Til slutt var listene klare.
Eliteapport og Norgesmester
Alle hunder som hadde oppnådd 30 poeng (full pott) lørdag ble invitert med på eliteapport med publikum, hvor fem objekter skulle hentes på fire minutter.
Beste hund her ble Anita Drengs KM A-Kira. Sverige-bosatte Anita hadde også to andre hunder i elitefinalen: KM Fugleskogens Trinny og KM C-Hanna. Hun sikret også lagpokalen for KM-laget (som i fjor). De andre deltakerne i eliteapporten var SV Alsvinna-Flicka til Lene Engdahl og KM A-Nikko til Roar Hansen. Dette er erfarne hunder som alle er gjenganger epå premielistene.
Med 30 poeng begge dager ble A-Kira også prøvens beste AK-hund, og uoffisiell Norgesmester i apport.
Hun fikk også første napp i vandrepremien Holleiafatet.
Prøvens beste UK-hund ble GM Gera des Grandes Vorachyres til Christian Bakke med 2×20 poeng. Christian stilte 5 hunder lørdag og fikk 5 førstepremier. Søndag stilte han 3 hunder, og fikk 3 førstepremier. Alle forøvrig av rasen Grosser Münsterländer.
Lørdag ettermiddag var det barn-hund-konkurranse, premieutdeling, stort lotteri og grilling – igjen under en vakker måne som kikket opp over granskogen.
Elisabeth Flaata sikret seg den gjeve sparkesykkelen som var gitt av Gustavsen AS. Blant andre premier var gavekort på villsvinjakt fra Halita jakt, treningstimer på Sando Hundesenter, Knivebakken Jakthundsenter og Bergjordet i Skien. Andre premier var jaktvest, dummyer, ryggsekk, redningsvest for hund, samt masse forskjellig hundeutstyr fra Zoomarkedet i Krokstadelva og Felleskjøpet i Vikersund.
Dagsvinnerne fikk i tillegg forsekker fra Prof.dog ved Thorheim kennel.
Ikke før en halvtime før midnatt var programmet fullført, og så stupte deltakerne i seng for å være klare for søndagen og nye muligheter.
Perfeksjonistene
Lørdag ble det mange timers ventetid for de som kom sist i køen, men søndagen gikk det raskere, og ved 14.30-tiden var alle deltakerne gjennom øvelsene. Søndag var også solen tilbake.
Holleiaprøven kommer sent i sesongen og det er tradisjonelt mange premier. Så også i år.
Disse unghundene fikk 20 poeng, dvs to perfekte øvelser:
- KV Cosmos/Anniken Hagen
- SV Jentenes Wanni/Lone Gudim
- GM Gera des Grandes Vorachyres/Christian Bakke
- KV Sødorpsfjellets Ria/Violet Andersen
Disse AK-hundene fikk 30 poeng, dvs tre perfekte øvelser:
- KM Bergtuns A-Kira/Anita Dreng 2×30 p
- KM C-Hanna /Anita Dreng 2×30 p
- SV Alsvinna-Flicka/Lene Engdahl
- KM A-Nikko/Roar Hansen 2×30 p
- SV Leidangens Nik/Jan Fredrik Karlsson 2x30p
- KM Fugleskogens Trinny/Anita Dreng
- KM Bergtuns D-Cuba/Hilde Balke
- P Chriwalls Fred Flintstone/Torstein Dehn
- SV Pladsfjellets Gustav/Leif Nyaas
- B Bekkaurens Eira/Trygve Nordås
- KV Hågakollens Skrim/Therese Hansen
Prøvens beste hunder
Lørdag:
Beste AK-hund: KM A-kira til Anita Dreng (eliteapport)
Beste UK-hund: GM Gera til Christian Bakke
Søndag:
Beste AK-hund: B Bekkaurens Eira til Trygve Nordås
Beste UK-hund: GM Gera til Christian Bakke
Totalt:
Beste AK-hund totalt: KM A-Kira til Anita Dreng
Beste UK-hund totalt: GM Gera til Christian Bakke
Distriktsmestre
NVK Buskerud kåret også distriktsmestre apport på lørdagen. I AK vant Therese Hansen og KV Hågakollens Skrim (2×1. AK, 30 p). I UK ble vinneren KV Huldremyras Cam Astor til Cato Ellefsen. (Astor dro dessverre så tidlig at vi ikke rakk å ta bilde).
I tillegg fikk Hilde Børdalen 2×1. AK på SV Pitkans Sr Fåx og Reidar Børdalen 1. AK på SV Hella’s Uno. Ikke verst i Reidars prøvedebut!
Flere som fikk 1. AK: SV Miss Molly av Røssmyra ført av Nina Holmberg (2×1. AK), SV Rappjordets Irene Huss til Henrik Syvertsen (2×1. AK), SV Kattaviks Blixen til Signe Karin Hotvedt, KV Rypesteggens Nero til Wenche Due Hansen og KV Haugtun’s Bono ført av Belinda Aasberg.
I UK fikk disse 1. UK: SV Multe Krem av Røssmyra til Hilde Juelsen (2×1. UK), SV La-Wesla Caliber til Toril Weum Ekjord, SV Willoch av Røssmyra til Linn Holmberg og SV Miss Inka av Røssmyra til Nina Holmberg.
Andre Buskerud-premier: 2. AK til SV Tareskogens Tang til Jørgen Løvstad, 2. AK til SV Kattaviks Blixen til Signe Hotvedt, 3. AK til KV Vessinglias C Sofi til Hans Petter Blokkum, 3. AK til SV Vretstugans X-Prinz til Nils Bjørdal, 3. AK til SV Kattaviks Bark til Tomas Løvstad, 3. AK til Haugtuns Bono og 3. UK til La-Wesla Caliber til Toril WEum Ekjord.
NVK Buskerud ønsker å takke dommerne på årets prøve spesielt for hyggelige dager og topp faglig innsats. Vi takker også alle hjelpere, en stor dugnadsgjeng, hyggelige prøvedeltakere og flinke hunder.