FH 02/2014 – Hei alle sammen

FH 02/2014 – Hei alle sammen

Jaktrådet ønsker lykke til i 2014-sesongen, og minner alle på å registere premier i NVC.

I skrivende stund er oppkjøringa til årets vinterprøver for fult i gang. Med varierende snøforhold og vær til tross, regner vi med at våre raser er i rute. Vi kan se tilbake på 2013-sesongen som en opptur for korthår og strihår i høystatusløp. Sølv til SV Gressfjellets Albert i NM vinter på Andøya og gull til korthårlaget under NM lag høyfjell. I tilegg har vi hatt flere av våre raser i finaler ved høystatusløp. Historisk ble LV Fraggle av Mjøsgløtt med 1.VK m/CK i kvaliken ved Mjøsårøven II.

Årets sesong er spesielt et løft for strihåren i VK. I 2013-sesongen har vi totalt 16 premieringer mot 10 premier i 2012. Ser vi i perioden fra 2006 til 2013 ligger vi imidlertid meget stabilt gjennomsnittelig. I og med at strihår er en liten rase vil vi får år der resultatene svinger veldig. Derfor vil resultater av enkelthunder som presterer slå veldig positivt ut. Og omvendt. Når det gjelder kvalitetsklasene er det en meget stor oppgang i samme tidsrom (2006-2013). Fra 87 premier i 2006 til 145 premier i 2013.

Korthåret vorsteh har vi litt annen utvikling. I 2013 er det første året strihåren har flere premier i kvalitetsklassene enn korthåren.  116 premier i kvalitetsklassen. I VK er det litt samme trenden. Fra toppåret i 2009 har det blitt færre premier. Trenden i perioden 2006-2013 er allikevel stabil

Felles for dette er at vi må ha et langsiktig og tålmodig perspektiv på måling av prestasjoner på være raser. Få hunder gjør at resultater svinger fra år til år. Oppfordringa må være å meld på våre hunder på jaktprøve og vis de fram. Dette er den eneste måten å få dokumentert egenskapene på våre håpefulle. 2013 viser at vi kan hamle opp med alle raser både i høystatusløp og andre prøver.

Til slutt vil vi i jaktrådet gratulere årets hunder i NVK:  Årets vorstehhund: SV N UCH N JCH N J(K)CH Gressfjellets Albert, Dagfinn Fagermo, Årets allroundhund: KV N J(K)CH N JCH Sør Holleias BTF Jazz, Anders Simensrud og Årets unghund: SV Gromliens Juni, Trond Aalberg.

Husk å registrer resultatene i NVC. God prøvesesong til alle vorsteheiere!

Mvh

Jaktrådet