Rekorddeltakelse på Holleiaprøven 2015

Rekorddeltakelse på Holleiaprøven 2015

En skummel hare og en diger gås var blant utfordringene som møtte eliteapportørene under årets Holleiaprøve. Hele 10 ulike fuglehundraser ble premiert.

Vannaapport på Holleia: Blixen med godt grep. Foto: Thomas Svendsen
Vannapport på Holleia: Blixen med godt grep. Foto: Thomas Svendsen JTS

Apportprøven på Holleia ved Tyrifjorden har vokst seg rekordstor, og i år sprengte deltakelsen alle rammer.

Prøven som foregår i de dype skogsområdene nord for Tyrifjorden i Modum kommune, blir av mange oppfattet som et uoffisielt NM i den edle apportkunsten – en samarbeids- og presisjonsøvelse som stiller store krav til både hund og fører.

Du kan tro det er lett, men uten masse trening og solid grunndressur, går det lett skeis.

Over 160 startende fordelt på to dager i juli gjør Holleiaprøven til Norges største apportprøve – 13 år etter at den ble arrangert for første gang i 2002.

Holleiaprøven byr på de tradisjonelle øvelsene vannapport, søkapport og spor, og i tillegg inngår det en underholdende eliteapport hvor både ravn, fasan, gås og hare skal hentes, før «norgesmesteren» kan kåres.

Allerede tidlig fredag ettermiddag rullet firehjulstrekkere, bobiler og campingvogner innover den idylliske Sørliveien, som ender i leirstedet Sørli.

Dugnadsgjeng Holleia 2015
Dugnadsgjeng Holleia 2015

Der ventet en ivrig dugnadsgjeng som hadde jobbet hele uka med å legge til rette med alt som skal til – en ikke liten jobb på logistikksiden.

9 dommere og 10 hjelpere sto klare, i tillegg til en stor dugnadsgjeng fra NVK Buskeruds egne rekker.

Trolsk sommernatt

Prøveleder Belinda Aasberg og NKK-prepresentant Anders Simensrud sto på trappa og ønsket velkommen sammen med «hæren» av hjelpere i gule t-skjorter.

Fredag kveld var det skiftende vær, men heldigvis opphold under middagen som foregikk ved grillene med utsikt mot vakre Sørlivann.

Dommerne og hjelpere ble traktert med reker, mens andre grillet og sosialiserte. Valper og nyervervelser ble vist fram, og gamle og nye venner fordypet seg i hundepraten mens tussmørket senket seg og myggen summet.

86 startende lørdag

KM Fugleskogens Jax på vannapporten. Foto: Thomas Svendsen
KM Fugleskogens Jax på vannapporten. Foto: Thomas Svendsen

Natt til lørdag var det kraftig regnvær, men under oppropet lørdag morgen stoppet det opp. Etter opprop bega 86 ekvipasjer seg ut i skogen med ymse apportvilt, matpakker og termos i sekkene.

Lørdagen resulterte i mange gode resultater. I UK ble det 17 førstepremier, og fem hunder fikk full pott, det vil si 20 poeng.

Yngst var SV Havheims Første til Geir Sve, som dermed ble lørdagens beste unghund.

De øvrige unghundene med 20 poeng var KM Bergtuns Darco (Thomas Hammerstad), KV Sødorpfjellets Ria (Violet Anderson), LV Rognhøgdas Trixie (Knut Andersen) og KM Bergtuns Vindra (ført av oppdretter Eva Kulstadvik). I tillegg var det to unghunder som fikk 2UK og fire som fikk 3UK.

I AK ble det delt ut 22 førstepremier, og ni hunder fikk full pott, det vil si tre feilfrie øvelser og 30 poeng.

Apportvinnere Holleia 2015
Apportvinnere Holleia 2015

Latter og gisp på eliteapporten

Sju av de ni med 30 poeng møttes deretter til dyst i VK-finalen hvor oppgaven var å hente så mange som mulig av fem apportobjekter på fem minutter.

Blant objektene var en diger gås på over fem kilo som skulle hentes opp av vannet, samt en ravn, en tiur, en fasan og en stor hare.

Alt foregikk med publikum sittende på gressbakken med full oversikt. Klappsalver, jubel, gisp og latterkuler forstyrret ikke hundene som løste oppgaven med bravur. KV Haugtuns Frøken Kalla hentet til og med gåsa to ganger.

Skremt av stiv hare

Frøken Kalla apporterer hare under eliteapporten, som hun vant.
Frøken Kalla apporterer hare under eliteapporten, som hun vant. Foto: Jan Tore Skjørshammer

Vinneren av eliteapporten ble til slutt KV Rypesteggens Nero (lørdagens beste AK-hund), med Frøken Kalla hakk i hæl.

KV Sør-Holleias Jazz bidro godt til underholdningen da han ble synlig forskrekket over å finne en snøhvit stiv hare med alle beina i været blant gresstustene.

Han rygget brått tilbake, rundet en busk og nærmet seg deretter fra en annen side, fortsatt meget skeptisk. Han måtte bli beroliges av fører før han ville sette tennene i haren.

Etter vel gjennomført eliteapport ble resultatlisten slik:

  1. KV Rypesteggens Nero, Wenche Due Hansen
  2. KV Haugtuns Frøken Kalla, Lisbeth Reinertsen
  3. KM Fuglevangs Marky, Eivind Arntzen
  4. B Tråslettens Senico, Eva Hafstad
  5. KV Sør-Holleias Jazz, Belinda Aasberg
  6. KM C-Hanna, Anita Dreng
  7. KM Bergtuns Frøya, Terje Leidland
Frøken Kalla med gås. Holleia. 2015. Foto: JTS
Frøken Kalla med gås. Holleia. 2015. Foto: JTS

I tillegg fikk disse også 30 poeng, men deltok altså ikke i VK-finalen etter eget valg:

  • SV Leidangens Nik, Jan Fredrik Karlsson
  • SV Speldragets Golddigger, Randi Schulze

Golddigger burde kanskje hatt et lite ekstrapoeng for det kunststykket det var å ha fuglearbeid på røy under sporøvelsen.

I tillegg til førstepremiene fikk 8 hunder 2AK og like mange 3AK.

KM-seier i lagkonkurransen

I lagkonkurransen ble det storeslem fra Kleinerne. Alle de tre plassene på pallen ble besatt av kleinerlag. Vinnerlaget besto av Marky, Hanna og Kompis til Thea Thingelstad.

Lørdagskvelden fortsatte med barn-hund-konkurransen som ble vunnet av Sara og Tiril.

Deretter var det premieutdeling, grilling og loddsalg.

Ragnhild Skaare som hadde sittet i båt hele dagen, stakk av med den gjeve sparkesykkelen som var gitt av Gustavsen AS. Christina Krekling var lykkelig vinner av villsvinjakt fra Halita jakt.

Andre sponsorpremier var Alu consult hundebur, trening på Rampens hundesenter, Sando hundesenter og Knivebakken jakthundsenter, gavekort fra Drammen dyreklinikk, samt masse forskjellig hundeutstyr fra Zoomarkedet i Krokstadelva.

Dommer Terje Holmberg var fornøyd med å vinne en lue strikket av Anne Grethe Sætrang med vorsteher-motiv. Vil du ha maken, tar hun imot bestilling.

I tillegg ble en fruktkurv fra Rema 100 Lierstranda loddet ut, og en stor pose griseører gitt av Ernst Evensen, samt en flott hundeseng fra Carhartt. Mange gikk og la seg med brede smil denne kvelden.

Sol og vafler

Barn Holleia 2015 Foto SKH
Barn Holleia 2015 Foto SKH

Søndagen opprant med strålende solskinn, fuktig vegetasjon og akkurat passe varmt sommervær.

Spente deltakere bunkret opp med drikkevann, termos og matpakker og ruslet ut i skogen med stolsekker.

Noen kortet ventetiden med å plukke markjordbær langs veien, og det var også kantareller å finne for den som lette.

Ettersom timene gikk havnet sporlagene langt til skogs. Randi Schulze hadde igjen en artig opplevelse. Hennes SV Quick Step forlot en rype under sporapporten og røk ut.

Da SV Golddigger like etter skulle ut på et nytt spor, kom hun fornøyd inn med rypa som var forlatt. Dermed måtte det trekkes nok et spor for henne. Dette er virkelig en hund som vet å ta vare på sjansene sine.

For hjelperne som satt i båten under vannapporten ble det en lang dag med solbrente kinn og neser, der de satt til knes i poser med fugl med vanskelig lesbar skrift.

Men fugl etter fugl ble korrekt apportert, og dommerkorpset delte ut poeng så svetten silte.

Ikke alle deltakere smilte like bredt. Noen hunder ville ikke i vannet, andre slet med å finne fugl nr 2 på søk. Atter andre tygget på viltet til eiers fortvilelse. Det var det med grunndressuren, ja. Mange gode råd ble delt mens deltakere som var ferdig bedømt, begynte å rusle innover mot Sørli igjen.

På kjøkkenet styrte Åse Stenersen og Esperanza Antonsson med vaffelstekning, pølsekoking og lapskausservering til deltakere og funksjonærer etter hvert som de vendte tilbake til hovedbølet etter dagens øvelser.

På kontoret satt prøveledelsen med diplomer og premiekrus, regnet poeng og premiegrader for harde livet. Til slutt hadde de listene klare:

Elitevinnere Holleia 2015 foto SKH
Elitevinnere Holleia 2015 foto SKH

Prøvens beste hunder

Søndagens fasit: I unghundklassen ble det 13 førstepremier, og tre hunder fikk 20 poeng.

Øverst på lista troner KM Bergtuns Vindra, ført av Eva Kulstadvik, som med 2 x 20 poeng ble søndagens og prøvens beste UK-hund.

Øvrige UK-hunder med 20 poeng var LV Rognhøgdas Trixie ført av Knut Andreassen og ES Høgdebrotets Happy Thomas ført av Gisken D. Markussen.

I tillegg ble det delt ut seks 2UK og én 3UK.

I AK gikk 26 hunder til 1AK, og fem fikk full pott. KM A-Shakeela (ført av Kurt Nilsen) var yngste AK-hund søndag med full pott og dermed søndagens beste AK-hund.

Andre med 30 poeng var Frøken Kalla, og kullbror Haugtuns Shock, ført av Lisbet Ottesen. Mens Frøken Kalla er en dreven apporthund, hadde Shock sin apportdebut.

Premien betyr at Shock heretter kan sette noen ekstra bokstaver foran navnet sitt, nå som han er blitt kombinert-champion: NJ(k)CH. Eier og fører Lisbet Ottesen kunne smile fornøyd med sine tre «gutter: Shock, Joker og Ero. Nok en øvelse er behersket!

SV Leidangens Nik med Jan Fredrik Karlsson gikk også til 30 poeng søndagen. Likeså KM Bergtuns A-Kira til Anita Dreng.

Ellers ble det delt ut åtte 2AK og fem 3AK.

Vandrepremie på ny runde

Med Frøken Kallas 30 poeng begge dager, og 2. plass i eliteapporten, ble hun prøvens beste hund og vinner av det gjeve Holleiafatet.

Det attraktive håndmalte fatet er en vandrepremie (delt ut for første gang i 2006) som mange har higet etter å kunne ta med seg hjem. Det siste året har det stått på hylla til Anita Dreng, som har to napp.

Holleiafatet er en vandrepremie som deles ut til beste apporthund på Holleia
Holleiafatet er en vandrepremie som deles ut til beste apporthund på Holleia

Fatet er malt av Arne Inge Holen og det er ES Hovdmyras Nero til Alexander Kristiansen som er malt på, da han var den første ES som fikk 1AK på apportprøven på Holleia. ES ble valgt som motiv for å motivere  de engelske rasene til å bli mer med på apportprøver …

Nå, etter 10 år er det Jan Fredrik Karlsson som har flest napp i fatet (tre) og nå var det hans til odel og eie, selv om årets vinner er Lisbeth Reinertsen.

Men Karlsson er raus nok til å sette det opp på ny. Så etter at fatet har stått på peishyllen til Reinertsen ett år, vender det neste år tilbake til Holleia. Da starter en ny runde som varer inntil en ny hundefører har fått tre napp, og vedkommende får da fatet til odel og eie.

Det skal også nevnes at Karlsson ikke langt unna å sikre seg det fjerde nappet, med 2 x 30 poeng på SV Leidangens Nik. Det var bare eliteapporten som skilte.

I år hadde NVK Buskerud satt opp noen lekre seidler som kom i tre farger – hvitt med gull, grått med blått og gråbeige med grønt. Det fikk vi mange hyggelige tilbakemeldinger på, og mange erklærte at de allerede hadde begynt å samle til dusinet. Ellers ble det delt ut Prof.Dog forsekker til alle vinnere fra prøvens hovedsponsor Thorsheim kennel.

10 raser premiert

Det er svært gledelig at så mange som 10 fuglehundraser ble premiert denne helgen: KM, GM, B, P, GS, ES, UV, LV, SV og KV. Særlig er vi glade for den store pointer-troppen, og at vi igjen fikk ES på premielista – attpå til med full pott!

Dommere Holleia 2015 Foto SKH
Dommere Holleia 2015 Foto SKH

Blant Buskerud-gruppas egne stjerner regner vi også Lene Brentebråten og GS Arcus som halte i land en 1AK lørdag.  Alle de fire gordonsetterne som startet fikk premie, og tre av dem 1AK.

Også «våre» pointere gjorde det bra. Tiurskogens Frøken Stella til Fredrik Axelson, ført av Trond Gustavsen, fikk 1AK søndag. Det syns vi er stor stas! Også P Eraaks Ekko til Ingunn Raastad fikk 1AK, begge dager!

Apport er både en sosial øvelse og en fin måte å trene og utvikle samarbeidet med hunden på i sommerhalvåret, og vi ønsker enda flere velkommen til Holleia neste år!

Dommerne var Birthe Wold Myhre, Ove Myre, Bergthor Antonsson, Morten Andersen, Karl A. Moe, Ivar Bakken, Terje Holmberg. Anders Simensrud var NKK-representant, Arild Walter Hansen var assisterende NKK-representant.

Søkapport Kaiser Foto: Jan Tore Skjørshammer
Søkapport Kaiser Foto: Jan Tore Skjørshammer

NVK Buskerud ønsker å takke dommerne på årets prøve spesielt for hyggelige dager og topp faglig innsats. VI takker også alle hjelpere, en stor dugnadsgjeng og hyggelige prøvedeltakere og flinke hunder.

Sett allerede nå av nest siste helgen i juli neste år.

Velkommen tilbake i 2016!

Foto: Jan Tore Skjørshammer og Signe Karin Hotvedt