Sommerhilsen fra NVK-leder med store planer

Sommerhilsen fra NVK-leder med store planer

NVK-leder Anders Simensrud oppsummerer 2017 så langt, - med et stort smil!

God sommer!

På leirduebanen

Her kommer en liten oppsummering om vårens og sommerens aktiviteter fra leder!

Det startet med en meget vellykket pinsesamling på Buhol i regi av Oslo/Akershus-gruppa av NVK. Trivelig å treffe så mange medlemmer fra klubben!

O/A- gruppa hadde, med Ove og Arne i spissen, full kontroll på arrangementet. Nytt av året var at det var lagt inn et gratis apportprøvekurs. Dette var et meget fint tiltak som man bør tenke på ved senere landssamlinger. Skytingen var det også stor interesse rundt. Tradisjonen tro var det både apportprøve og utstilling.

Lars Østlie, i sitt ess

Lars Østlie til minne

Etter landssamlingen fikk vi den triste beskjeden at vorstehermannen Lars Østlie hadde gått bort. Jeg kjente ikke Lars veldig godt, og han var ikke registrert medlem hos oss det siste året, men det var ikke noe tvil om at han var en meget engasjert jeger og dyktig hundemann.

Jeg pratet en god del med ham på landssamlingen om bl.a. turen han skulle ut på. Han hadde akkurat bygget seg opp igjen etter en komplisert ryggoperasjon, og gledet seg til et år på Finnmarksvidda sammen med sønnen Ingar. Slik skulle det ikke bli dessverre.

Fred over hans minne.

FKF-nytt

Helgen etter var det Fuglehundtinget der jeg som leder og nestleder Marius Kjønsberg representerte NVK, sammen med alle de andre raseklubbene som utgjør Fuglehundklubbenes forbund. På tinget staker vi ut veien videre rundt alle aktiviteter med fuglehund. Denne gang var det ikke mange store saker, men det kan nevnes at det ble enstemmig bestemt at alle jaktprøvene blir minst 50 kroner dyrere.

Nytt er det også med påmeldingene der det nå går via web på terminlisten til NKK. Dette blir nå likt som utstilling, så det er veldig viktig å holde påmeldingsfristen. Hvis du etteranmelder, så er det 50 kr dyrere. Da melder du på som før.

Det kom også inn et forslag om at når 21. august faller på en mandag, som i år, kan man søke dispensasjon fra båndtvangen slik at det alltid vil bli tre prøvehelger før jakta starter. Dette ble enstemmig vedtatt.

I år kommer vi dessverre bare ut med to prøvehelger på grunn av uheldige datoer.

Viltavgiften på apportprøvene ble formelt satt til 150 kroner, noe som har vært praktisert av de fleste i mange år.

Hans Einar Enoksen ble valgt til ny leder av FKF etter Kjell Enberget.

Forslag til endringer i jaktprøveregler

Neste år på Fuglehundtinget skal det stemmes over endringer i jaktprøvereglene. Der har NVK sendt inn følgende forslag:

  • Det settes krav om apport etter fuglearbeid på skogsfuglprøver for alle premiegrader. Dvs at det ikke holder med apportbevis lenger. Deltager må ha med egen apportfugl.
  • Innskjerping på apportbeviset. Dvs at apportbevis skal kun tas ved annonsert apportbevisprøve.
  • Vi har også sendt inn forslaget vi hadde oppe for et par år siden om bruk av GPS på jaktprøver i ulvutsatte områder.

SVK 100 år

Helgen derpå fylte våre gode venner i den Svenske vorstehhund klubben 100 år. Jeg og Marius Kjønsberg reiste over og representerte NVK. Det var en lang reise da det var midt i Sverige på østkysten.

Overrekker jubileumsgave til SVK 100 år

Der startet det med en avlskonferanse der tidligere leder av NVKs avlsråd, Kai-Rune Johannessen, var spesialinvitert for å holde et foredrag om avlen i Norge, og da spesielt indekssystemet som vi har tatt i bruk. Dette ble tatt godt i mot av SVK.

På kvelden var det en høytidelig middag med ca. 160 gjester. Vi overrakte NVKs 75 års jubileumsbok og et NVK-banner som gave. Det var andre nordmenn der, men det kunne vært flere. NVK er selv er kun 82 år, mens de britiske fuglehundklubbene i Norge har alle passert 100 år.

På riksutstillingen dagen derpå var det enormt mange hunder påmeldt. Det som overrasket mest der, var at det var mye norsk blod i hundene deres. Det ble poengtert at det viktigste videre i avlsarbeidet var å få de nordiske kennelklubbene til å ha dataprogrammer som snakket sammen. Det har vi ikke per. i dag.

Oppkjøring til VM

Første juli gikk fristen for VM-påmelding ut. Det er gledelig at mange dyktige vorstehermedlemmer har meldt sin interesse til jaktrådet. Dette gledet meg stort som NVK-leder. Uttaket er 12. august på Sando hundesenter i Sande i Vestfold. Hele 13 hunder er påmeldt til uttaket fra NVK pluss flere kontinentale hunder fra andre raser. Her skal vi bite godt fra oss! Årets VM for stående fuglehunder går i Frankrike, i Herm, fra 26. til 29. oktober.

I St. Hubertus, dvs VM i jakt, som foregår samme uka i Frankrike, er det meldt på både herrer og damer.

Ny NVC-løsning

Hovedstyret har nå tatt ferie. Vi har hatt flere styremøter i perioden som blir lagt ut på vår hjemmeside, vorsteh.no

Vi jobber fortsatt med NVC for å få til en bedre løsning, så forsett med å sende inn apportresultater selv om de ikke kommer inn i NVC umiddelbart. Så dere må være litt tålmodige med oss. Det er også andre personer vi er avhengig av i dette arbeidet, og alt går på frivillig basis.

De nye hjemmesidene fungerer bra, og distriktene blir flinkere og flinkere med å legge ut på siden.

Allsidige hunder

Det er også en stor glede å se så mange fullkombinert prøver i terminlisten. Dette er prøver som passer godt til den allsidige hunden vi har. Jeg vil vel påstå at vi snakker om den komplette fuglehund hvis man behersker denne prøveform.

NVK har sendt inn forslag til FKF om å bruke lavlandskomiteens forslag til regelendring på Forus Open i 2017. Dette forslaget støtter også RU (Raseutvalegt i FKF) da det er veldig fint å få prøvd ut et regelverk i praksis før det skal stemmes over på Fuglehundtinget.

Forus Open er et høystatusløp for unghunder på lavland, og har fra før dispensasjon fra jaktprøvereglene. Høsten 2017 skal det arrangeres av Østfold fuglehundklubb.

Apportprøvene er i full gang, og vi begynner vel å forberede våre hunder til høstens prøver og jakt, i form av dressur og kondisjonstrening.

Til slutt vil jeg ønske dere alle en riktig GOD SOMMER!

Signert

Anders Simensrud