Hei valpekjøper. Har du endelig bestemt deg for at tiden har kommet for å skaffe deg din første hund? Gled deg - du har en spennende tid i møte.
Men før du går til innkjøp av din nye firbeinte pelskling så er det mange ting du bør tenke igjennom, undersøke og planlegge. I denne artikkelen skal jeg prøve å hjelpe deg som førstegangskjøper gjennom noen av disse tingene.
Hva slags hund vil du ha?
Det første du bør tenke gjennom er hvilken type hund du ønsker deg.
- Bor du i en leilighet midt i byen, eller har du en stor eiendom på landet?
- Jakter du i tett vestlandsskog, eller trives du best i flate og vidstrakte høyfjellsterreng?
- Er det ryper for alle pengene, eller skyter du gjerne en hare og tar et par timer på kveldstrekket etter endene?
- Har du små barn og fulltidsjobb, eller tilbringer du mye tid ute på tur?
Det jeg vil frem til er at hva du ønsker av hundens størrelse, drifter, egenskaper og pelstype er faktorer som bør avklares før du begynner å kikke på linjer.
Ta en titt på egen hverdag og vær ærlig med deg selv hvordan du jakter for å finne ut hvilken type hund som vil passe best inn i ditt liv.
Du kan få stortgående hunder, eller hunder som holder naturlig kontakt. Du kan få en hund med høyt temperament og som krever mye trening og aktivitet, eller en rolig type som lett glir inn i familiens rutiner, uansett hvordan de er. Du kan få en råtass som prøver å fange fuglene den finner, eller en en som er litt mer forsiktig. Du kan få en enkel hund alle får til, eller en med det lille ekstra som får uerfarne hundeeiere til å miste håret, men som kan vinne de største prøvene.
Det er alt for mange som velger hund basert på utseende og meritter, og ikke egenskaper.
Da kan det fort oppstå problemer.
Det er viktig å kjøpe en valp av en rase og linjer som passer til din livsstil og hva du ønsker å bruke hunden til slik at du får et tilpasset energinivå.
Vi har tre vorstehhundraser, men forskjellen på linjene er ofte større enn ulikhetene mellom de tre rasene.
Helse er viktig
De tre vorstehhundrasene er i utgangspunktet veldig friske. Men allikevel finnes det noen sykdommer du skal være bevisst på.
Von Willebrand (vWD)
Von Willebrands sykdom er en arvelig blødersykdom som kan ramme strihåret vorsteher. vWD er så godt som utryddet i Norge, men det er i senere tid blitt avlet på hunder som er bærere av dette genet. Selv om bærere selv ikke blir syke så er dette noe å være oppmerksom på da dette er en alvorlig sykdom vi ikke ønsker skal komme tilbake.
Hofteleddsdysplasi (HD)
HD betyr at hofteleddet ikke passer så godt i hofteskålen. Det er få vorstehere som har så sterk HD at de blir plaget av dette, men det kan føre til mer forkalkning når hunden blir eldre og derfor gi tidligere og større plager.
Epilepsi
I det siste har det kommet frem at det finnes tilfeller av epilepsi i rasene våre. Det forskes på dette og klubben håper det kan komme en gentest som kan brukes i avlsarbeidet. Foreløbig vet vi bare at enkelte linjer har større forekomst av denne sykdommen enn andre. Snakk med avlsrådet.
Hudsykdom og allergier
Seriøse hundeoppdrettere følger helseprogram og retningslinjer for avl av sin rase for å sikre i så stor grad som mulig at foreldredyrene ikke har arvelige sykdommer, leddproblemer eller mentale utfordringer.
Vorstehhund er rasehunder som registreres og derfor har kjent helsestatus.
Når det er sagt kan ingen oppdretter, uansett om det er rasehund eller blandingshund, garantere at alle avkom blir 100% friske. Det eneste oppdrettere kan gjøre er å sikre seg best mulig ved å kun avle på friske individer. Da må oppdretterne helsesjekke hundene i forkant av avl, og eventuelt stoppe avl på individer og linjer som får avkom med alvorlige helseutfordringer.
På denne siden kan du finne en oversikt over kjente helseutfordringer hos vorstheren
Sjekk valpelisten før du sjekker Finn.no
På vorstehundklubbens nettside kan du finne en valpeliste – en oversikt over kommende parringer.
Denne er inndelt i godkjente parringer som er parringer som er godkjente og andre parringer. Godkjente parringer er valper som møter klubbens avlsmål, mens andre parringer er valper som nesten møter klubbens avlsmål.
Vorstehhundklubben ønsker kontakt med flest mulig av rasens oppdrettere, og velger derfor også å liste opp de parringene som nesten møter klubbens avlsmål.
Det kan bety at den ene hunden ikke har fått den rette jaktprøvepremien, eller ikke er blitt stilt på utstilling. Men det vil alltid bety at NVK anser hundene som friske. Vi firer ikke på helsekravene.
Avlsrådet kan hjelpe
Hvis du er usikker på om det finnes sykdom i linjene du vurderer så kan du ta kontakt med avlsrådet for å spørre om den aktuelle parringen. Avlsrådet sitter ikke på all informasjon om alle linjer, men vil bistå med det vi vet.
Det er ditt ansvar å gjøre deg kjent med rasen og linjene
Som førstegangskjøper av valp kan det være vanskelig å vite hva man bør se etter og vektlegge. Derfor kan det være lurt å snakke med folk som har erfaring med rasen du ønsker deg. Gjerne noen som har hatt rasen fra valp til voksen, og også kanskje flere individer av samme rase.
Alle hunder har positive og negative sider. Bruk derfor gjerne tid på å hilse på flere individer av rasen du interesserer deg for.
Når du har bestemt deg for stri-, kort- eller langhår begynner søket etter de rette linjene.
Start med å snakke med oppdretter.
Spør hvordan linjene ser ut bakover (foreldre og deres foreldre) og spør om deres søsken og eventuelt tidligere kull når det gjelder allergier og andre kjente problemer.
Spør om HD, men sjekk også opp om det er andre sykdommer som har gjort det nødvendig med dyrlegebesøk som ørebetennelser, problemer med potene og så videre.
Spør hvordan de jakter og hvor enkelt det har vært å lære dem apport og sitt.
Hvis du liker det du hører – dra på besøk.
Det er viktig å se at foreldredyrene er sosiale, vennlige og nysgjerrige, samt at de ikke vegrer seg for håndtering. Ved å besøke de aktuelle linjene får du også sett om du liker energinivået og mentaliteten de har.
Hvis du ønsker ytterligere informasjon så kan du ta kontakt med valpekjøpere fra tidligere kull og snakke med dem også.
En god kropp tåler mer bruk
En utstillingspremiert hund er ikke bare for å fylle opp premiehylla. Det handler om å beholde rasens særpreg utseendemessig, og om en sunn kropp som tåler den belastningen den får når den brukes på jakt.
Vorstehhundrasen har ingen overdrevne eksteriørtrekk. Men det er individer som har steile vinkler i kne/has bak og i skulder foran. Det finnes for lette individer med for spede lemmer og lite kroppsvolum Hunder med bratte kryss og hoder med dårlig rasepreg.
Dette er noe du kan være obs på når du treffer foreldredyrene og eventuelle søsken av dem, eller tidligere kull.
Besøk gjerne valpene før du henter dem
Når du besøker et valpekull bør valpene være velstelte og i godt hold. De bør også være tillitsfulle og kontaktsøkende.
Du kjøper hund og oppdretter
Det er ingen selvfølge, eller krav om at oppdretteren skal hjelpe deg med valpen din. Men hvis du kjøper valp fra den rette oppdretteren kan du få en uvurderlig støttekontakt gjennom hele hundens liv.
Spør om oppdretter kan gi deg tips om hvordan du skal trene valpen, hvor tidlig du skal begynne og om hva som er lurt å trene inn. Oppdretter kjenner linjene bedre enn noen andre og kan hjelpe deg å ligge i forkant.
Her finner du en oversikt over de planlagte vorstehhundkullene fremover.
Lykke til med valpereisen!