Martin Tangen inn i Avlsrådet

Martin Tangen inn i Avlsrådet

En eventyrlig reise - slik beskriver Martin livet med langhårvorsteher.

Hovedstyret har oppnevnt Martin Tangen som ny avlsrådgiver for langhår.

Slik presenterer Martin seg selv:

Lidenskapelig skogsfugljeger

Mitt navn er Martin Tangen, jeg er 41 år og bor på Brandval i Kongsvinger kommune.

Jeg er lidenskapelig skogsfugljeger, og med jakta kom behovet for og ønsket om stående fuglehund. De første årene lånte jeg hunder og forelsket meg raskt i langhåret vorsteh. Det resulterte i egen valp, og ble starten på en eventyrlig reise. 

Med hund i hus og et utemmelig konkurranseinstinkt på den tobeinte, begynte jeg å gå jaktprøver, uten egentlig å se meg tilbake. Jeg skjønte etter hvert at tispa mi var god, hun ble raskt både Norsk Utstillingschampion og Kombinert jaktchampion, noe som ikke er hverdags for LV.

Bygderamp

Med god støtte fra mine oppdrettere i Rognhøgdas kennel, Knut Andreassen og Eli Ronglan, begynte vi å planlegge valpekull på min LV, og kennel Bygderampens ble grunnlagt i 2021. 

Min LV NUCH NJ(k)CH Rognhøgdas Alva er nå sju år og har hatt 2 kull. I tillegg har jeg SV Havheims tredje Várri som snart er ett år.  

Jeg bruker tiden min ute med hundene og kjæresten min (som for øvrig har KV) året rundt. Det er hektisk i prøvesesongene, og i off-season blir det mange turer på ski, sykkel eller med kløv i fjell og skog. Hvert år jakter vi ryper i Finnmark én uke, og skogsfugl hjemme helt frem til jul.

Helse og mentalitet viktigst

De siste årene har jeg satt meg godt inn i det som finnes av LV både i Norge, Sverige, Danmark og litt nedover i Europa. Vi gjorde et par studieturer til Nederland for å kikke på hannhunder i fjor. Det er utfordrende at rasen vår er så liten i Norge, så vi må utenlands for å finne nytt og spennende blod. 

For meg er friske og mentalt stødige hunder det viktigste, da dette er fundamentet som må ligge til grunn om hunden skal bli god på jakt. Rasen vår er liten, og nøkkelen for å få den til å vokse, er å få vist frem hundene på jaktprøver.

Jeg har i 2 år nå vært prøveleder for Langhårprøven, som er en lukket høyfjellsprøve for langhåret vorsteh. Dette ser jeg på som en suksessfaktor for at flere skal få dokumentert hundene sine, og for at vi kanskje klarer å ufarliggjøre det å starte på jaktprøve for noen. 

Jeg gleder meg til å ta fatt på avlsoppgaver for NVK, så nøl ikke med å ta kontakt!

I tillegg til å sitte i Avlsrådet, så sitter jeg som styremedlem i NVK Innlandet og er leder i Eidskog fuglehundklubb. Jeg holder også kurs i dressur og føring av hund i felt som aut. Fase 1 og 2 instruktør.

Kontakt:

  • Martin Tangen
  • Goggestredet 31, 2219 Brandval
  • Epost: mtangen@gmail.com
  • Tlf.: 414 89 772

Resten av Avlsrådet finner du her