2 x 150 mil for å hente genmateriale

En reisereportasje fra vorstehernes opphavsland og parring mellom 2 høyt premierte langhår: Fraggle av Mjøsgløtt og Yordi vom Stockey.

Turen til Tyskland var godt forberedt og leder i avlsrådet, Kai Rune Johannessen, jobbet med en rekke alternative hunder fra Tyskland og Danmark. Vi landet på en tysk hannhund som også ble anbefalt av visepresidenten i det Internasjonale Langhårforbundet, Saija Souma.

Yordi vom Stockey er en meget premiert hund både jakt og utstillinger tross sin unge alder.  Han har et nydelig vorstehhode og en flott maskulin kropp og attityde. De dagene vi var sammen, bjeffet han ikke, og ikke et pip hørte vi. Positiv til alt og alle med en bunnsolid sinnsro og krutt i bakbeina.

Etter 2. hormonprøve fra Fraggle, var vi klar for avreise til Tyskland. Helge Heimstad, leder i avlsrådet for langhår, med LV Macci ble med på reisen for å knytte kontakter til fremtidige eiere, og se på hunder som passer vår måte å bruke rasene på.

Etter et døgn var vi fremme ved Euskirchen sør før Köln, og vi var spente på hvordan dette kom til å gå. Eieren, Matthias Galler, bor like ved noen store jorder der det var rapphøns, griser og rådyr i området. Vi ruslet ut på jordene mot en liten skog, og hundene lekte og kurtiserte og ble snart kjærester. Vi gjentok parringen dagen etter, så en hviledag med etterfølgende parring.

Hviledagen ble brukt til å dra til Nederland og treffe folk som drev kennel, var instruktører og hadde skrevet bøker om stående fuglehunder. Disse er godt inne fuglehundmiljøet i Europa og sitter med kunnskap og kontakter som er verdifulle. Blant annet om gode fuglehundlinjer innenfor strihår.

Den andre dagen på reisen dro vi til Dortmund og gikk på jaktmesse med stor M! Her var alt man kan ønske seg av utstyr og hunder som trengs til jakt. Mat, klær, biler, våpen og alle hunderaser man kan tenke seg. Vi gikk fra stand til stand, og snakket med de ulike raseklubbene som lå oss nærmest. Så på våpen så øynene ble store og våte. En uforglemmelig dag som ble avsluttet med en catwalk av hunder og eiere.

Vi ble også invitert med på kaninjakt der LV Macci fikk apportere, og det var nære at en rev måtte bøte med livet da Matthias, vennene og vi var på en av turene. Vi fikk også se bruken av deres hunder som skiller seg litt fra vår som nesten utelukkende går på fugl.

Biotopen og naturlandskapet i Tyskland er bevart slik at det er mange som bor midt i jaktområdene til mange jaktbare arter. Selv i landbrukslanskapet. Som en kuriositet kan nevnes at vi innen 200 meter fra tettbygd by hadde tre fuglearbeider på spreke, ville rapphønskull.

Etter fem dagers tur sitter vi igjen med uforglemmelige minner og en tur med mange opplevelser! Nå venter vi spent på ultralydundersøkelsen om fem uker.

Historisk tur

Med bakgrunn i avlen som har foregått siste 10 år har LV kommet i en situasjon hvor avlsbasen var blitt trang.
Dette var en situasjon som enkelt hadde kunnet blitt løst ved innhenting av utenlandske hannhunder for å skape bredde i avlsbasen.

Problemet var at på grunn av mangelfull kommunikasjon med verdensforbundet for LV, hadde denne muligheten blitt avstengt. Etter iherdig jobbing fra Kai-Rune har situasjonen løsnet, og vi har nå adgang til å benytte blant annet tyske avlshanner til våre parringer. Det ligger i dette visse forutsetninger som etter DK har kommet på plass.

De viktigeste er krav om dokumentasjon på e-locus status for både hanndyr og hunndyr, samt at kun parringer hvor det er dokumentert dobbel E for begge, blir godkjent. I tilegg vil NVK søke om medlemskap i verdensforbundet for LV.

Sist NVK var i Tyskland var for 20 år siden da Kai-Rune var der nede og så på avlshanner for LV. Den ekspedisjonen endte med import av sæd fra to tyske avlshanner hvorav den ene har satt et klart preg på den norske LV-stammen.

Ved ankomst til Matthias Galler i Euskirchen ble det umiddelbart parring mellom Fraggle og Yordi. Etter parringen ble det kaffe og hundeprat hvor muligheten til å se på flere avlshanner ble tatt opp.  I den forbindelse kom det opp at det i Dortmund var en stor jakt og fiskemesse hvor LV hadde en egen stand. Der ville det være flere avlshanner til fremvising, samt at det skulle være en raseparade for alle representerte jakthundraser.

På fredag gikk turen derfor til Dortmund hvor vi ble godt tatt i mot på LV-standen. Der hilste vi blant annet på flere unge hannhunder som Westfalen’s Deibel og Neandertal’s Cooper. Nydelige hunder som til tross for sin unge alder er fullstendig blottet for stress og nervøsitet.  Lett tilgjengelig og godt gemytt.

I tillegg fikk vi hilse på Lucky vom Heesenhof. En kjempetrivelig hanne av fin type med meget godt gemytt. Han lå og sov ute i gangveien mellom standene mens hundrevis av mennesker og andre hunder gikk forbi.

Vi kikket også på Neatndertal’s Artus.  Vi hilste også på en rekke LV tisper ingen nevnt og ingen glemt

Så hva sitter vi igjen med:

  • Tyske LV er stort sett større og noe tyngre bygd enn våre hjemlige LV.
  • Bruken er mye mer allsidig hvor fuglejakt er en liten bit av det hele.
  • Hodene er nydlige klassiske LV-hoder og de er godt og harmonisk bygd i forhold til størrelse.
  • Gemytt og nervemessig er de imponerende.
  • Vi hørte aldri et knurr eller bjeff eller noen form for aggressivitet eller stress til tross for at det passerte andre hunder hele tiden og hannhunder omgikk hverandre hele tiden.
  • Det var ingen problem å nærme seg de og de var lett tilgjengelig.
  • Når det gjelder bruk i LV avlen i Norge så har de absolutt en verdi, ikke minst med tanke på gemytt og allsidighet.

Vi ser nå fram til de første valpene titter fram, forhåpentligvis en gang i april.  Så får vi se om vi får flere muligheter for blodsfornyelser til norsk LV-avl. Vi føler i alle fall at vi har fått en flott start på dette nå.

Publisert av Gunnar Klingwall og Helge Heimstad 11.02.2015