Ny DK i Innlandet: Helge Heimstad

Ny DK i Innlandet: Helge Heimstad

Helge er en foregangsmann som liker å gå ukjente veier. Han importerer vorstehraser som "ingen" har hørt om.

Valget av Helge som kontaktperson for Innlandet ble stadfestet av representantskapsmøtet i NVK på RS 6. juni.

Han etterfølger Roger Brenden som lokallagsleder. Roger har «rykket opp» som ny leder for hovedstyret i NVK.

Kjøttjegerns Macciato (Makki)

Helge er vorstehmann på sin hals, men er ikke redd for å gå ukjente veier. Han driver oppdrett av langhåret vorsteh og Český fousek (tsjekkisk strihåret vorstehhund), under navnet Kennel Kjøttjeger’n. Helge er gift med Trude og bosatt i Grue Finnskog. Han jobber i Mattilsynet.

Slik presenterer Helge seg selv og sitt «hundeliv»:

Som nyvalgt leder  i NVK innlandet, er jeg så heldig å få med meg en masse gode og erfarne hundemennesker i styret, og ser frem til å jobbe sammen med dem. Jeg har jeg sittet i styret for NVK innlandet en stund, og var også representant i avlsrådet for langhåret vorsteher i perioden 2012 til 2018.

NVK innlandet er det jeg vil kalle en veldrevet organisasjon med godt aktivitetsnivå. Jeg og resten av styret har som mål å videreutvikle det med flere instruktører og aktiviteter fordelt ut over hele området.

Kjøttjegerns Macciato (Makki)

Jeg har hatt stående fuglehund siden 1991, og har hatt flere forskjellige raser. Både setter, korthåret vorsteher, langhåret weimaraner, langhåret vorsteher, tsjekkisk vorsteher (Český fousek), pointer picardie spaniel og nå til sist strihåret vorsteher. Det er langhåret vorsteher som var og er vår hovedinteresse. Vi har hatt oppdrett av rasen siden 2000 under kennelnavnet «Kjøttjegeren».

Jeg har alltid hatt sansen for fuglehund og den store variasjonen det fins av raser. Bare Frankrike alene har 10 forskjellige raser med stående fuglehund. Nettopp derfor har jeg også vært forbauset over hvor få fuglehundraser vi har i Norge. Det er nok grunnen til at jeg har hatt så mange forskjellige raser. Det er moro å se hvilke styrker og svakheter de forskjellige raser har.

Det var mens jeg satt i avlsrådet, at tanken om å importere en ny rase dukket opp. Bakgrunnen var at vi da nettopp hadde hatt en gjennomgang av utviklingen av jaktlyst på våre raser. NVK har jo drevet vitenskaplig, målrettet avl på vorsteher i mange år, for å få den tilpasset vår bruk.

C.I.B. NV-16-17 SEV-17 Český Z Blatin (Barta)

Ideen var derfor å importere en hund som ikke var avlet etter disse prinsippene, og hvor fokuset var på flere egenskaper. Valget falt på Český Fousek pga. at jeg har gode kontakter i Tsjekkia, og jeg hadde lyst på en strihåret hund.

Forventningen var relativt lav og overraskelsen desto større når jeg så de jaktmessige egenskapene utvikle seg. Det er klart at det var ingen VK-hund, men ekstremt lettlært, naturlig apportør og god jaktlyst.

Det er vel den hunden jeg totalt har felt mest fugl for. Hun var 10 måneder ved første felling. Fullstendig utrent på apport, men sporet likevel opp en vingskutt orrhane som ble pent pakket sammen og avlevert i live.

Spørsmålet som dukket opp var selvsagt: rase eller individ. Løsningen var selvsagt å importere inn en ny Český Fousek, men denne gangen fra Nederland.

Opplevelsen av rasen var det samme. Jeg har etter lang tankevirksomhet kommet frem til at noe av årsaken til at rasen er så lettdressert er en kombinasjon av tre ting.

  1. Hunder er relativt rimelig i Tsjekkia
  2. All jakt er en sosial happening hvor flere hunder er til stede. Aggressivitet tolereres ikke.
  3. Sist men ikke minst, at den gjengse tsjekkiske jeger er mer glad i å sitte på pub og røyke og drikke øl, enn å dressere hund. Det blir derved en seleksjon på noen egenskaper som standinstinkt, apport og at de er lett å dressere.
Helge med CF Barta (C.I.B. NV-16-17 SEV-17 Český Z Blatin)

Vårt siste tilskudd i flokken er en vanlig strihår vorsteher, og jeg gleder meg stort til å følge den videre.

Bruk og jakt med stående fuglehund er min jaktlige hovedinteresse. Det er moro å ha jaktet med så mange forskjellige raser i så mange forskjellige land. Alle har sine styrker og svakheter, både med tanke på jakt og bruk. Det er noe vi skal respektere. Det skal være noe for enhver smak og bruk.

Det er viktig å forstå at det er vi skandinaver som er avvikerene med tanke på type jakt og fugl. I resten av Europa og USA er det fasan og rapphøns som er det dominerende viltet en stående fuglehund blir brukt på.

Den dagen alle fuglehundraser oppfører seg likt, og gjør akkurat det samme, har vi fått en fattigere verden. Det blir som å gå på restaurant med masse retter på menyen, men alle smaker likt – selv om de ser forskjellig ut.

—–

Bildet øverst er med CF Hippi ( Xanthippe Vensticus Major)

CF C.I.B. NV-16-17 SEV-17 Český Z Blatin (Barta)  ble importert til Norge fra Tsjekkia som valp i 2012. Da var hun rasens første representant i Norge. Nå er tallet oppe i 18, ikke minst på grunn av Bartas to kull.

LV Kjøttjegerns Macciato (Makki) er fra eget oppdrett.

I tillegg har han en SV unghund etter Rampejegerns Frøya og Ruovdi: Rampejegerns Sunniva (i dagligtale Funky).

—-

Kontaktdatat: Helge Heimstad

Med seg i styret i NVK Innlandet har Helge disse.