Ny med vorsteh

Ny med vorsteh

Gratulerer! Du har gjort et valg som du kommer til å få mye glede av.

Er du ny vorsteh-eier, har du kanskje nettopp hentet hjem ditt lille nurk – gratulerer! Du har gjort et godt valg. Dette er en blid, samarbeidsvillig og allsidig hund som du kommer til å få mye glede av.

Har du enda ikke tatt steget fullt ut ennå, kan du få litt inntrykk av hva det innebærer på denne siden. Ta gjerne kontakt om du har noen spørsmål om klubben eller rasen. Planlagte kull kan du finne under Valpelister i menyen øverst på siden.

De tre vorstehrasene – korthår, strihår og langhår – gjør seg utmerket som familiemedlemmer. De er generelt rolige og avbalanserte innendørs, selv om de har stor kapasitet både fysisk og psykisk.

Dette er jo først og fremst en fuglehund, men det ligger flere instinkter i en vorsteh, og de kan læres opp til det meste. Det er vorstehere som trenes til bombehunder, sporer skadede dyr, brukes i hundekjøring, trener lydighet og agility.

Hvor begynner man?

I begynnelsen er ikke instinktene hos den lille valpen så veldig sterke, og den er ikke så annerledes enn alle andre valper. Det viktigste man gjør i denne perioden, er å knytte bånd til valpen. I tillegg er det lurt å trene på forskjellige miljøer, og på det å være rolig selv om det skjer spennende ting rundt. Dette er investeringer i å få en trygg og rolig hund, med godt samarbeid.

Miljøtrening går ut på å utsette hunden for mest mulig forskjellig stimuli, uten at man gaper over så mye at hunden blir redd eller for oppspilt på andre vis. Hensikten er at hunden skal klare å beherske seg og tåle forstyrrelse.

Skulle hunden bli redd/oppspilt for noe, bør man jobbe litt for å få hunden rolig og trygg. Det kan være lurt å ta noen steg tilbake, og gjøre det litt enklere for hunden, for eksempel ved å øke avstanden til det som stimulerer, og hjelpe hunden til å finne roen der.

Når hunden er rolig, kan man gradvis øke vanskelighetsgrad, for eksempel med å gå nærmere. Man kan begynne med å hjelpe hunden til å roe seg ved å avlede oppmerksomheten, men hunden bør være trygg på situasjonen uten distraksjon før man tar neste steg.

Et begrep innen hundeverdenen er positiv betinging. Hunder tenker i bilder og assosierer veldig lett ting med hverandre. Dette er noe vi kan bruke til å påvirke hundene.

Om vi alltid roser, gir godbit eller leker med hunden når en viss ting skjer, vil hunden få positive følelser og forventninger til dette. Er en hund redd for noe, kan man altså snu fjøla ved å få hunden til å koble det til noe positivt i stedet.

Men det krever at hunden ikke er for oppspilt, for da er de ikke mottakelige for å lære.

Det motsatte kalles negativ betinging, og er at man skaper negative assosiasjoner til noe. Et eksempel på dette er aversjonsdressur mot sau, hvor man lærer hunden at det å jage sau ikke er noe trivelig.

En viktig del av miljøtreningen er sosialisering, både med mennesker og andre hunder. Man kan møte på mange trivelige hunder når man går tur. Men pass på at du spør eieren først om valpen får hilse, slik at du vet at det er en trygg hund og at valpen vil få en god opplevelse.

Valpekurs kan også være en fin sosialiseringsarena. I tillegg lærer hunden å fokusere på deg, og å lære ting mens det er andre spennende ting som skjer rundt. Man trenger ikke nødvendigvis å gå på et valpekurs spesielt rettet mot fuglehunder, men det kan jo være morsomt å møte andre fuglehundeiere. Det er også en god sjanse til å få litt tips om hvordan man bør tenke framover, og hva det er viktig å fokusere på ut ifra fuglehunders instinkter.

Neste steg

Instinktene hos valpen din vil gradvis utvikle seg og øke i styrke. Når de begynner å bli sterke, er det en stor fordel å ha grunndressuren inne. At hunden forstår hva ja og nei faktisk betyr, er kanskje det aller viktigste.

Å ha en god innkalling er gull verdt Det er også en stor fordel om valpen kan sitt og bli, også på avstand og med forstyrrelser.

Minst like viktig er det at man lærer seg å jobbe sammen, og utvikler et godt samarbeid. Her er nøkkelen egentlig å gjøre ting sammen med hunden, slik at det for hunden oppfattes som et felleskap.

Det er flere ting man kan begynne å trene på tidlig, om man ikke er for hard med valpen. Det går for eksempel an å trene inn en kommando for reis ved å bruke det i andre situasjoner hvor valpen har lyst fram. Å gi et JA! til matskåla eller fram mot en godbit vil gjøre valpen trygg på hva du ønsker den dagen du ber den om å reise fugl. Fokuset er at hunden skal skjønne hva man ønsker at den skal gjøre, slik at brikkene lettere faller på plass i fuglesituasjoner.

Man kan også begynne apporttreningen tidlig, om man ikke tar det for strengt. Det kan tvert imot trenes inn med lek. Liker hunden din å hente baller som blir kastet for eksempel? Belønn alltid når hunden kommer tilbake. Hvis hunden vet at det alltid får gode konsekvenser å komme inn, har du et veldig godt grunnlag for apportering.

Et annet element i apport er å lære seg å holde noe uten å tygge. Har man disse to tingene på plass, er veien kort til en fullverdig apportør.

Veien videre

Det finnes mange filosofier og tanker rundt hundetrening. Noen mener at man kun skal trene positivt, og aldri si nei til hunden. Andre mener at man skjemmer bort hunden med ros og belønning, og at det er viktigere å markere hvem som er sjefen.

De aller fleste befinner seg vel et sted i mellom disse ytterpunktene. Så vit at det ikke finnes en fasit. Man trenger ikke følge alle råd man får. Det viktigste er at det stemmer med din magefølelse.

Hunder er eksperter på kroppspråk, om du ikke klarer å stå for det du sier til hunden, vil den også merke det. Om det er noe du lurer på, ikke nøl med å spørre! Vi elsker å snakke hund!

For kontaktpersoner i ditt område, velger du distrikt i menyen øverst på denne siden, og deretter menypunktet «Kontakt».

Flere av distriktene våre har valpekurs, nybegynnerkurs i apport, utstillingstrening, treningssamlinger for ferske hundeeiere og lignende. Sjekk ditt distrikt både her på hjemmesiden og i distriktets Facebook-grupper der fellestreninger og andre tilbud annonseres.

Vi sees! Lykke til med din vorsteh!